- hirdetés -

A megszokott ütemben, szeptember 10-e után szinte mindenhol megkezdődött Orosháza környékén a napraforgó vágása. A termés jónak ígérkezik, a felvásárlási árak azonban most még bizonytalanok: magasan indultak, de néhány nap alatt jelentőset csökkentek.

Az őszi érésű termények közül elsőként a napraforgó táblákon láttak munkához a gépek az orosházi határban. A növény vetésterülete megközelítőleg azonos a tavalyival.
– Mintegy 3-3 és félezer hektáron termesztik itt a gazdák, már lehet tudni, hogy a jobb földeken kiemelkedően magas termésátlagok is születtek, de általánosságban is jók a hozamok – mondta el Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke.

Kedvezett az időjárás

Bár a hét eleji eső nem hiányzott, az Orosfarmnál ezzel együtt is megfelelő ütemben halad a betakarítás. A társaság idén 520 hektáron vetett három fajta hibrid napraforgót.
– Egy táblával már kompletten végeztünk, a 3,6 tonnás hektáronkénti átlaggal elégedettek vagyunk, ez jónak számít és reményeink vannak arra, hogy a másik két hibrid is hasonló termésátlagot produkál – számolt be Németh Imre növénytermesztési vezető. Elmondta azt is, hogy idén kedvezett az időjárás a napraforgónak, volt rá eső, amikor kellett, védekezni pedig elsősorban a nyulak kártétele ellen kellett.

A szakemberek szerint azok a termelők jártak igazán jól, akik már az év elején szerződéseket kötöttek a szállításra (Fotó: Rosta Tibor)
A szakemberek szerint azok a termelők jártak igazán jól, akik már az év elején szerződéseket kötöttek a szállításra (Fotó: Rosta Tibor)

A jó termés feletti elégedettséget azonban beárnyékolják a kissé nyomott árak.
– Jelenleg egy középáron megy a felvásárlás, ettől az előző években volt jobb és volt rosszabb is, a Budapesti Árutőzsdén 13-án 97 ezer forintot kínáltak a nagy olajtartalmú napraforgómag tonnájáért – tájékoztatott Szollár Szabolcs, a Vegetáció Kft. ügyvezetője. A cég 330 hektáron termelte idén az olajos növényt 35-38 mázsa körüli hektáronkénti hozamokkal. Szintén három fajtát vetettek, közülük elsőként a magas olajtartalmút takarították be, hátra van még a hántolási, valamint a hagyományos olajtartalmú.

Azok a cégek, amelyek rendelkeznek kapacitással, tárolják a terményt, a korábbi évek tapasztalatai ugyanis azt mutatják, hogy a betakarítási dömping elmúltával 120 ezer forintra is felmehet a felvásárlási ár.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.