- hirdetés -

Az önmegvalósítás soha sem késő. Erre bizonyíték Kovácsné Fülöp Ágota, aki pár évvel ezelőtt találta meg élete küldetését: hogy a tánc pozitív életérzését másoknak is átadja. Szeptember 10-én több száz embert mozgatott meg a szép számú érdeklődőt vonzó Táncol Orosháza főtéri rendezvényén.

Ágota Orosházán született és az akkori 3. Számú Általános Iskolában tanult ének tagozaton.
– Számomra nagyon sokat adott ez az iskola. Folyamatosan jártunk az énekkarral szerepelni, ezek igazi csapatépítő programok voltak – mesélte magáról a tánctanár. Azt is elmondta, hogy a közösségben való részvétel, mások segítése mindig is fontos volt számára. Ezért is ment egészségügyi szakközépiskolába, mert úgy gondolta, itt nyújthat a legtöbb segítséget.

Felnőttként szeretett bele a táncba

Azt hinné az ember, hogy aki ennyire elkötelezett a tánc iránt mint Ágota, már gyermekkorától táncol, de mint kiderült, ez nem így van.
– Nyolcadik után részt vettem egy kéthetes társastánc tanfolyamon, de ezzel véget is ért ez a dolog, mivel akkoriban aktívan kézilabdáztam. A szakközépiskola után elhelyezkedtem egészségügyi asszisztensként, és még mindig nem táncoltam. Gyermekeimet viszont már egészen kiskoruktól beírattam tanfolyamra, és évekig az ő tudásukban gyönyörködtem. Mindkét gyermekem folytatta a táncolást, Mezőkovácsházára jártak középiskolába, ahol a DUMA’Színházban lehetőségük volt  moderntánc képzésre és szereplésre is.

(Fotó: Rosta Tibor)
A salsában mindent megtalált, ami a táncból hiányzott számára (Fotó: Domján Róbert)

A gyermekek tehát sikeresek és azóta is táncolnak, így már nagyon kíváncsi voltam, hol kezdődött Ágota életében ez a szerep.
– Néhány éve férjemmel közösen ismét beiratkoztam tánc tanfolyamra. Három év társastánc után jelent meg itt Orosházán a kubai salsa. Egyből éreztem, hogy ezt nekem ki kell próbálni. És ez volt az áttörés. A salsában megtaláltam  mindent, ami a merev keretek közé szorított társastáncból nekem hiányzott: a szabadságérzést, a kreativitást és az önmegvalósítást – mesélte lelkesen.

A salsa tehát nem csupán tánc, az egy életérzés.

Mint mondta, innen már egyenes út volt a mostani életéhez. Annyit salsázott, hogy elkezdett a többieknek segíteni a lépésekben a csoporton belül. Hamar kialakult benne az elhatározás, hogy ezt az életérzést mindenképpen szeretné minél több emberrel megismertetni. Jelentkezett a Dolce Dance Nemzetközi Tánciskola oktatói képzésére, és ma már Orosházán, Békéscsabán és Gyulán is oktat salsát, merenguet, bachatát, regatont és kizombát.

Vidáman ecsetelte, hogy náluk tulajdonképpen az egész család táncol, nagyobbik gyermeke most végzi az oktatói tanfolyamot, kisebbik fia Kovács Dániel, szintén táncoktató, és társszervezője volt a Táncol Orosháza rendezvénynek.

– Amivel az volt a célunk, hogy összefogjuk a különböző táncokat, és megmutassuk, hogy kortól nemtől függetlenül milyen sokan és milyen sokfélét táncolunk. A tánc felszabadít és mindenkinek örömet okoz.

A mai világban kicsit zárkózottak vagyunk, és elidegenedtünk egymástól. Alig tudunk kapcsolatokat teremteni, sok az egyedülálló ember. A tánc egy jó alkalom kikapcsolódásra, önmegvalósításra, és ismerkedésre is. Sokszor köttetnek életre szóló barátságok – meséli a Ágota, majd mosolyogva hozzáteszi: több párkapcsolat is született már a táncórákon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.