- hirdetés -

A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása céljából szervezte meg a Békés Megyei Kormányhivatal a Képzési és Állásbörzét, amelyen az álláskeresők, a munkáltatók és a képző intézmények találkozhattak egymással.

Munkáltatói oldalról képviseltette magát az üveg- és a gépipar, a szolgáltatóipar, a turizmus, a vendéglátás, de megjelent a rendőrség és az élelmiszeripar is. Összességében mintegy 120 álláslehetőséget kínáltak a munkát keresőknek.
– A cég fejlődéséhez nélkülözhetetlen a létszámnövekedés, ezért is vagyunk most itt – mondta el Fórián Ildikó, a Linamar Hungary Zrt. HR-munkatársa hozzátéve, hogy elsősorban géplakatosok, elektroműszerészek, gépi forgácsolók, betanított gépkezelők jelentkezését várják.

Sok a hiányszakma

Bár az Orosházi Járás területén a megyei átlaghoz képest kedvezőbbek a munkaerő-piaci mutatók, továbbra is vannak hiányszakmák. Dér Edit, a Hotel Corvus Aqua igazgatója úgy véli, a szállodaiparban különösen jellemző ez.
– Szakácsokat, pincéreket, felszolgálókat, recepciósokat alkalmazunk és keresünk, mivel nagyon nagy számban vándorolnak el továbbra is az országból az ilyen képzettséggel rendelkező munkavállalók – emelte ki.

Negyvene találtak munkát a börzén (Fotó: Rosta Tibor)
Negyvenen találtak munkát a börzén (Fotó: Rosta Tibor)

A börzével a kormányhivatal egyik célja az volt, hogy megismertesse a munkát keresőket ezekkel a hiányszakmákkal.
– Valamint szeretnénk elősegíteni, hogy a hátrányos helyzetű álláskeresők piacképes szakképesítést, szakmát szerezzenek, illetve kiemelt foglalkoztatáspolitikai kérdés a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiacra való visszavezetése, ezért rendezvényünkre őket is meghívtuk – hangsúlyozta Lustyikné Dr. Papp Anikó, az Orosházi Járási Hivatal vezetője.

Javuló statisztika

De várták a képző intézményeket is, amelyekből öt jelent meg és tartott tájékoztatókat, emellett kaphattak az álláskeresők jogi tanácsadást, valamint részt vehettek akár próbainterjún is. Lehoczki András abban a reményben érkezett, hogy talál olyan munkahelyet, ami mellett tanulhat.
– Esti gimnáziumba járok és gyakorlatilag bármilyen állás érdekel, ami lehetővé teszi az oktatásban való részvételt – mondta.

A rendezvényen 312 munkakereső vett részt Orosházáról és a térségből, közülük előre láthatólag 40 főnek sikerült megfelelő állást találni.

Az is kiderült, hogy a legfrissebb statisztikai adatok szerint járásunkban idén júliusban 1186 álláskereső szerepelt a Foglalkoztatási Főosztály nyilvántartásában, ami 273 fővel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Ez 19 százalékos javulást jelent és részben a versenyszféra bővülésének, részben a munkát terhelő járulékok csökkentésének köszönhető.

Orosháza a megye legiparosodottabb települése, ami azt is eredményezi, hogy a járás álláskeresőinek aránya 2,3 százalékkal kedvezőbb a megyei átlagnál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.