- hirdetés -

Csupán kétéves múlttal rendelkezik, de máris nagyon sokan ismerik, és főleg kedvelik a gádorosi Jávorcsik János tönkölysütijeit. Egy baráti ötlettel kezdődött a történet, amelyből ilyen rövid idő alatt egy sikeres vállalkozás nőtte ki magát.

Kívülről tábla hirdeti, de sütéskor az illat után is oda lehet találni a családi házhoz, ahol a most már csaknem húszféle süti készül.
– Kilenccel vagy tízzel kezdtünk két éve a gádorosi falunapon, akkor még csak kóstoltattunk. Azóta bővült is, változott is a repertoár, vannak, amiket elhagytunk és jöttek helyettük újak, mint például a mascarponés-diós vagy a mascarponés-sajtos kiflik – mondja Jávorcsik János, aki, ha nem is ötletgazdaként, de az ötletre nyitott fiatalként vágott bele a mindenképpen újdonságnak számító tönkölybúzás sütemények készítésébe. – Leendő műszaki mérnökként, ugyanis épp főiskolára járok – teszi hozzá nevetve.

Jávocsik János vallja: a jó liszt a titka a jó süteménynek (Fotó: Rosta Tibor)
Jávocsik János vallja: a jó liszt a titka a jó süteménynek (Fotó: Rosta Tibor)

Egy ismerősük foglalkozik hasonlóval, ő ajánlotta neki, hogy szintén belevághatnának, hiszen van annyi földjük, hogy megtermeljék az alapanyagot, amiből egy muronyi malom őrli a lisztet.
– Hagyományos, köves malommal és gyakorlatilag benne van az egész búzaszem. Így a rosttartalma sem elenyésző magas  vitamin- és fehérjetartalma mellett, ráadásul lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz. Ha mondjuk megeszek egy túrós tésztát belőle, akkor nem leszek fél óra múlva újra éhes, mert nem hirtelen emeli meg a vércukorszintemet. Emellett a tönkölybúza nincs úgy kinemesítve, mint azok, amikből a fehér lisztek készülnek, ezért a benne lévő gluténszálak könnyebben szakadnak, ami miatt jobban emészthető – sorolja az előnyöket.

Mindig friss lisztből

János szerint a liszt az alfája és omegája a sütiknek: ha jó a liszt, jó lesz a termék is, éppen ezért például soha nem őröltetnek sok búzát egyszerre, hogy mindig friss lisztből tudjanak sütni. Persze a többi alapanyagra is odafigyelnek, a sajtot például egy hódmezővásárhelyi termelőtől veszik és minden másban is igyekeznek minőségit választani.

Ínycsiklandó
Ínycsiklandó. Minőségi alapanyagokból ízletes süti

– Kísérleteztünk többféle termékkel és ma már pontosan tudjuk, mi kell ahhoz, hogy ilyen minőségű süteményt gyártsunk– hangsúlyozza. – Volt egy-két receptünk is, de szinte mindent mi magunk tapasztaltunk ki. Alapelv, hogy csak olyan sütit ajánlunk és adunk el, ami nekünk is ízlik.

Most egy diabetikus változattal próbálkozunk, de nem egyszerű, mert a cukornak van egy olyan sütés közbeni tulajdonsága, ami nehezen pótolható – ecseteli a kihívásokat.

Ez azonban nem az egyetlen tervük. Mivel lassanként kinövik a családi ház konyháját, ezért a bővítésen gondolkoznak, amire már pályáztak is. Ha nyernek, akkor külön épület készül a sütödének, ahol már sokkal kényelmesebben elférnek majd és ahová a mostaninál nagyobb teljesítményű eszközök kerülnek, hogy kicsit felgyorsuljon a sütés folyamata.

Időből ugyanis kevés van, mivel János a párjával Katalinnal és az édesanyjával együtt végez minden feladatot. Ők az anyagbeszerzők, a marketing menedzserek, az ügyvezetők és még sok egyéb, de ők járnak a piacokra is, mindemellett pedig  helyt állnak a konyhában nap, mint nap. Budapest, Szentes és Szarvas mellett találkozhatunk velük Szegeden és Orosházán is. De vigyázat, amint lekerül a sütis dobozok teteje, nincs visszaút, mindet szeretnénk majd megkóstolni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.