- hirdetés -

A lehetőséget látták benne – ezért rendezte meg a „Vadvirág” Gyermekeinkért Alapítvány első alkalommal a Ne érte, vele fuss elnevezésű, ép és akadályozottsággal élők közös futását csütörtökön, a főtéren. Látva a futók sokaságát és lelkesedését a szervezők bíznak a folytatásban.

Sokan részt vettek az első alkalommal szervezett integrált, közös futáson. Az akadályozottsággal élők együtt futottak ép társaikkal a főtéren, megmutatva, hogy ha közös a cél, a távot teljesítve nincs közöttük különbség.

– Minden ember a kertjébe is különböző virágokat ültet, azért, hogy gyönyörködhessen annak sokszínűségében. Tulajdonképpen mi is ezt célozzuk meg az alapítványunk működésével, hogy az ép társaknak megmutathassuk ezeket a fiatalokat, és közelebb hozzuk egymáshoz őket, hogy egy kis szakmai kifejezéssel éljek: az érzékenyítés a fő célja ennek a mai rendezvénynek – emelte ki Csongrádi Pál, a „Vadvirág” Gyermekeinkért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Dávid Zoltán polgármester megnyitó beszédében e kitűnő kezdeményezés fontosságát hangsúlyozta, hisz az ilyen rendezvények közelebb hozzák egymáshoz az ép és akadályozottsággal élő embereket.

Együtt futottak - épek és akadályozottsággal élők (Fotó: Domján Róbert)
Együtt futottak – épek és akadályozottsággal élők (Fotó: Domján Róbert)

A futás mellett a különböző fogyatékossággal élő csoportok érzékenyítést végeztek az ép személyeknek. Így például a látássérültek bemutatták a mindennapi életvitelüket segítő eszközöket, a mozgássérültek kerekesszékes akadálypályát készítettek, míg az értelmi fogyatékosok személyes kontaktusokkal érzékenyítettek.

– Felajánljuk a városnak ezeket a találkozásokat, melyek által az emberek megtapasztalhatják, hogy a különböző akadályozottsággal élők is szeretnek futni, táncolni, énekelni, szeretik, ha sikerélményben van részük. Tulajdonképpen az összefogásról is szól egyben ez a rendezvény, és talán így tudunk tenni legjobban az előítéletek ellen – emelt ki Misák Darinka, a Vadvirág Esély Klub vezetője.

Látva a futók sokaságát és lelkesedését, a szervezők bíznak a folytatásban, addig is az alapítvány minden olyan lehetőséget megragad, melyekkel megmutathatják az akadályozottsággal élő emberek értékeiket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.