- hirdetés -

Új pályázatot adott be az önkormányzat, amivel erősítenék a foglalkoztatást a járásban. A 300 millió forintos uniós támogatásból megvalósuló helyi foglalkoztatási paktumhoz az önkormányzat mellett a helyi munkáltatók is társulhatnak.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyik új pályázatáról tartottak tájékoztatót szeptember 5-én, a városházán. Az augusztus 29-én a testület által megszavazott, és már be is adott TOP pályázat a helyi foglalkoztatási paktum létrehozására irányul a gazdaság és a munkaerőpiac fellendítése érdekében.
– A járásokban az önkormányzatok és a munkáltatók létrehoznak egy paktumot, amely a megyei paktum alapját fogja képezni. Ennek célja az álláskeresőkön kívül azon emberek felkutatása, akik ugyan munkanélküliek, de már a foglalkoztatási nyilvántartási rendszerben sem szerepelnek. Az ő mentorálásuk, képzésük, foglalkoztatásuk képezi a program alapjait – mondta a tájékoztató után Elekes Lajos alpolgármester.

Előnyös a cégeknek is

Hozzátette, az így felkutatott embereket a munkáltatók által hiányterületként megjelölt képzésben is részesítenék. A munkáltatók a képzést sikeresen befejezők és más programalanyok foglalkoztatására támogatást kaphatnak, de kikötés, hogy minimum a támogatott időszak feléig tovább kell vállalni a munkavállalók foglalkoztatását.
– Az a célunk, hogy ezek az emberek olyan piacképes tudást kapjanak, amivel tartósan meg tudják tartani állásukat a munkaerőpiacon, a vállalkozások pedig képzett munkaerővel bővíthessék állományukat – emelte ki Elekes.

A pályázatot konzorciumi formában lehetett benyújtani, melynek a konzorcium vezetője, a főkedvezményezett Orosháza Város Önkormányzata. A legnagyobb konzorciumi partner, szakmai együttműködő a Békés Megyei Kormányhivatal, ahol a képzéseket fogják koordinálni, megtartani és az ehhez kapcsolódó támogatásokat rendezni. Két, hasonló feladatokban már tapasztalatot szerzett civil szerződéssel, a Jövő Építők TDM-mel és a járási önkormányzatok által létrehozott Európai Társadalmi Célú Nonprofit Kft.-vel kötöttek konzorciális megállapodást. Elekes Lajos elmondta, a két szervezet végzi majd a dolgozók toborzását és az ehhez kapcsolódó munkaerőpiaci szolgáltatásokat, kapcsolatot tartanak más helyi önkormányzatokkal, vállalkozókkal, gazdákkal.

Szigorú előírások, nyitott pályázat

A pályázat egyik eleme a munkáltatói, vállalkozói szándéknyilatkozatok beadása. Ágazatonként kell megtalálni azokat a munkáltatókat, akik részt vennének a paktumban.
– Sok munkáltatóval beszéltünk már, a visszajelzések pozitívak. Nagyon szigorú a pályázat, komoly szakmai elvárásoknak kell megfelelni. Gajda Róbert kormánymegbízottal személyes egyeztetést tartottunk itt Orosházán, ahol elmondta, hogy minden szempontból fokozott mentori irányítás és rendszeres monitoring mellett felügyelik a projektet, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy sikeresen megvalósítsuk a célokat. A pályázat nyitott, ezért aki szeretne munkáltatóként, vagy akár szakértőnként csatlakozni, megteheti, örömmel fogadnunk minden előremutató észrevételt, segítséget – tette hozzá Elekes Lajos.

A pályázat összege 300 millió forint, ami 100%-os támogatottságú, nem igényel önerőt. Az összeg 25%-a előre lehívható, a teljes összeg 60%-a pedig a megyei kormányhivatal által képzésre, illetve a munkaerő támogatására fordítható.

A tájékoztatón a megyei kormányhivatal képviseletében részt vett Solti Lajos projektkoordinátor is, aki elmondta, a képzések megvalósításának helyszíne létszámfüggő, megfelelő számú jelentkező esetén lehetőségünk van helyi, orosházi képzések megvalósítására is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.