- hirdetés -

Immár negyedjére vált koncertteremmé az evangélikus templom kertje, ahol a kamarazene-irodalom remekei hangoznak. Idén augusztus utolsó vasárnapján gyűltek össze a zenebarátok, a házigazda és közreműködő az Alföld Quartet volt.

Hogy milyen célok mentén szervezték, és mi a folytatás az ősz során, erről ír Ördög Endre igazgató lelkész.
– Ezek a koncertek nem csak egyszerűen a tartalmas kikapcsolódásra vágyó, zeneszerető közönséget szolgálják ki nívós muzsikával, hanem nyitányát jelentik az evangélikus gyülekezet zenés évadának is.

A munkaév folyamán, szeptembertől májusig (a karácsonyi ünnepkörbe eső december kivételével) a hónap negyedik vasárnapján délután zenés alkalomra kerül sor. A templomi környezethez természetesen kapcsolódik az orgonazene, de az orgona mellett sokféle hangzás megszólaltatása is célunk. Mivel a zeneirodalom kimeríthetetlen kincsestára nagyon sokféle hangszerre, apparátusra íródott, igyekszünk minél színesebb programot kínálni ezeken a vasárnapokon.

Nem csupán egy koncert, hanem nyitány és kulturális misszió is (Fotó: gyülekezet)
Nem csupán egy koncert, hanem nyitány és kulturális misszió is (Fotó: gyülekezet)

Ha a zenés vasárnapok elmúlt két évét végignézzük, és felelevenítünk néhány alkalmat, az orgonakoncertek mellett visszaemlékezhetünk szólóhangszerek hangversenyeire, hiszen klasszikus gitár, gordonka és hegedű egyaránt megszólalt egymagában ezeken a koncerteken. Vonósnégyes, hegedű-orgona duó, kürtkvintett a kamaraegyüttesek színgazdagságát mutatták be, és az emberi hangok harmóniája is megszólalt, hiszen a Pax et Bonum Kamarakórus a klasszikus egyházi muzsikát, a kiskőrösi Gospel Sasok az afro-amerikai gyökerű spirituálé világát hozta el hozzánk – sorolta a tavalyi évre vonatkozó adatokat.

Beírhatjuk a naptárba

Szeptember 25-én a Szabados-Tóth Klarinét Quartet egy egészen sajátos hangzással hív majd bennünket a klasszikus zeneirodalom nagyszerű alkotásainak hallgatására. Októberben egy időutazásra indulhatunk, hiszen a barokk zenei kamaraest nem csak a korabeli hegedű és csembaló hangján szólaltatja meg a kor műveit, hanem a fiatal kontraalt-énekes, Opicz József egy különleges énektechnikával az akkoriban férfiak által énekelt magas hangfajú dallamok világát is megeleveníti számunkra. Novemberben a fiatal orgonaművész generáció tagja, Lakner-Bognár András ad hangversenyt, aki elkötelezett egyházzenészként a szombathelyi Katolikus Egyházmegye Kántorképző Intézetének igazgatója.

Kulturális misszió

Az evangélikus egyházközség ezzel a sorozattal nem csak egy gyülekezeti alkalmat szervez saját tagsága számára, hanem a zene kapcsán, a templomot koncertteremmé is téve kulturális missziót folytat.

Fontos feladatunknak érezzük a sorozat rendszeres, minél szélesebb körű propagálását, hogy széles körben ismertté legyen az a „hangversenybérlet”, amelynek anyagi hátterét nem elsősorban a közönségünktől várjuk: először adni szeretnénk, hogy azután önkéntes adományaikkal sorakozzanak fel a támogatók mögé azok, akiknek fontos ez a kulturális lehetőség – emelte ki Ördög Endre.

Templomunk ezres nagyságrendben képes látogatókat befogadni. Tízszer, húszszor, vagy még többször nagyobb közönséget is elbírunk, mint a jelenlegi átlag. Tegyünk együtt azért, hogy ez a zenés sorozat is a város valódi közkincse lehessen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.