- hirdetés -

Hétfőn ülésezik a képviselő-testület. Többek között szó lesz a migrációs helyzetről, egy új szoborról és az Alföld Gyöngye Hotel sorsáról, valamint forrást biztosítanának a Platán Idősek Otthonát érintő munkálatokra.

Péntek helyett ezúttal hétfőn ülésezik a város testülete – augusztus 29-én, 10 órai kezdettel egyeztetnek a képviselők a városháza nagytanácskozó termében.

Mint ismert, októberben népszavazás a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítéséről. A téma közvetve kétszer is előkerül a hétfői egyeztetésen – az elején és a végén. A testületi ülés a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatójának migrációs válság helyzetéről szóló tájékoztatójával indul, a nyilvános ülés végén, zárt ülésen pedig szavazatszámláló bizottsági tagok választanak a képviselők.

Az ülést 10 órától online tudósítjuk az OrosCafén és élőben adjuk a városi televízióban. A részletes napirendek ide kattintva találhatók.

Tavalyi évi tevékenységéről számol be a járási hivatal, ismertetve a szakmai tevékenységet, statisztikai adatokat. Téma lesz az Alföld Gyöngye Hotel ingatlan hasznosítása. A hotel bérbeadására vonatkozóan ismételten kiírt pályázatra sem jelentkezett senki, így újabb pályázatot már nem kell kiírni. A testület arról dönt majd, hogy megbízza-e Bojtor István alpolgármestert, hogy a hotel bérbeadása érdekében lépéseket tegyen, befektetőt keressen. E megbízás megszűnik, ha a testület más jogcímen hasznosítaná az épületet.

Bruttó 6 millió 163 ezer forintot szükséges biztosítani a Platán Idősek Otthona részére – az otthon ugyanis nem felel meg az előírásoknak az egy lakóra jutó négyzetméter, valamint a 10 lakóra jutó fürdő tekintetében. Ezt a hiányosságot kell orvosolni a fenntartónak. Hogy pontosan milyen munkát végeznek el ebből az összegből, az az előterjesztésből nem derül ki.

Három évvel ezelőtt módosították utoljára a helyi környezet védelméről szóló rendeletet, időszerűvé vált az aktualizálás a megváltozott jogszabályi háttér miatt.

Pályázat benyújtása helyi foglalkoztatási együttműködések megvalósítására – augusztus 31-e a határidő. A pályázatot a Területfejlesztési Operatív Program keretében írták ki, konzorciumi formában, a megyei kormányhivatallal együttműködve venne részt rajta Orosháza. Sikeres pályázat esetén 36 hónap és bruttó 300 millió forint áll rendelkezésre a célok megvalósítására.

Összetartozás címmel szobrot állítana az önkormányzat a Táncsics gimnázium előtti közterületen. Az 1925-ben indult Országzászló mozgalom a Szent István-i Magyarország összetartozását hivatott kifejezni – ehhez kapcsolódóan készülne el a szobor pályázati forrásból és önerőből.

A városüzemeltetés két napirendben is téma lesz. Egyrészt módosul a közszolgáltatási szerződés, másrészt lejárt a felügyelőbizottsági tagok mandátuma, így tagokat, továbbá könyvvizsgálót kell választani. Az előterjesztés a korábbi tagok – Fekécs Levente, Tóth-Kása Sándor és Bene András – újraválasztására, valamint a korábbi könyvvizsgáló – Csáki Sándorné – újraválasztására tesz javaslatot.

Rendkívüli költségvetési támogatást igényel az önkormányzat, a határidő szeptember 30-a. Az OMTK-ULE 1913 Sportszervezet elszámol a 2013-2014. évi TAO tárgyi eszköz beruházásokhoz biztosított önkormányzati önrésszel. A 31 millió 848 ezer forintos összegből 670 ezer forintot nem használt fel az egyesület, ezt visszautalta.

Módosul az Orosházi Kistérség Többcélú Társulással kötött társulási megállapodás. A társulás által működtetett központi ügyeleti ellátás szakemberrel segítené a kórház sürgősségi osztályának munkáját.

Az ülés nyilvános része interpellációkkal zárul.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.