- hirdetés -

Az Orosházi Élet 20 éves évfordulója kapcsán áttekintést adunk arról, hogyan is készül el az önkormányzat helyi lapja napjainkban, és visszatekintünk a kezdetekre is.

Gyakran amikor a stáb kimegy egy eseményre, a szervezők, résztvevők kérdezik: benne leszünk az újságban? Mikor? És az OrosCafén is? Ha kamerával megyünk, egyértelmű, hogy a városi televízió műsorában is.

Hogyan? A lapot kiadó Orosházi Média Kft. működteti mindhárom médiumot, egy stáb dolgozza fel a témát mindenhová. Mit jelent ez a folyamat az újság esetében? Az újságíró adott karakterszámban írja meg a cikket, a fotós elkészíti a képet, az esemény súlyához mérten tervezve, ill. annak megfelelően, hogy álló, vagy fekvő képre lesz szükség.

Nézzük sorban!

Hétfőnként a szerkesztőségi értekezleteken vesszük számba, milyen események voltak és lesznek az aktuális lapszámhoz, aktuális témákat keresünk már a következő lapszámhoz is, hogy legyen idő az anyaggyűjtésre.

Kedden esténként születik meg a laptükör, amikor Kecskeméti Krisztina tördelő Vági Kata felelős szerkesztő irányításával először a hirdetéseket helyezik el, majd a hétfőn megtervezett cikkeket a tematikus oldalakra berajzolják. Ennek alapján kapnak karakterszámot az újságírók, ami meghatározza, milyen hosszú lesz egy-egy cikk. A folyamatosan elkészülő cikkeket Vági Kata felelős szerkesztő megolvassa, az ő felügyelete mellett „hívja be oldalba” a tördelő.

Az aktuális lapszám még a számítógép képernyőjén (klikk a képre) Fotó: Kiss Zoltán
Az aktuális lapszám még a számítógép képernyőjén (klikk a képre) Fotó: Kiss Zoltán

Az alakuló újsággal mindig alkalmazkodni kell új helyzetekhez, változásokhoz, ez nehezíti a feladatot. Csütörtökön délután a kész oldalak nyomtatott formában a korrektor, Buchalter Ibolya kezébe kerülnek, ő javít. Majd ezeket a tördelő átvezeti a számítógépre, és újra kinyomtatják. Ezt újra átolvassa a felelős szerkesztő, majd Melega Krisztián főszerkesztő-helyettes és Irimiás László ügyvezető-főszerkesztő. Mi, újságírók is „ránézünk” a cikkeinkre,

hogy minden rendben legyen.

Az újság pénteken hajnalban érkezik meg Orosházára a békéscsabai Délkelet-Pess Kft. nyomdájából, ahová interneten küldik a digitális állományt a kollégák, csütörtökön este. Szerződés alapján, szombaton délutánig juttatja el a város 14600 háztartásába az újságokat a Czédula és Társa Kft.

A nyomdában is alaposan átnézik a lapot (Fotó: Kiss Zoltán)
A nyomdában is alaposan átnézik a lapot (klikk a képre) Fotó: Kiss Zoltán

Hetente általában 50 témát dolgoz fel az újság, mintegy 50 ezer karakterben. Tavasz óta ismét megújult az arculattal, a 20 év alatt ez az ötödik. (Mindig a stáb kreativitását dicsérte az újítás.) A kezdeti fekete-fehér után volt részben színes, majd színessé lett a mindig ingyenes helyi hetilap. Egy ideig kéthetente jelent meg. Mindenkori tulajdonosa (és alapítója) a város önkormányzata.

Régen és ma

A kezdéskor az újság szerkesztéséhez egy számítógép állt rendelkezésre, azon osztozott mindenki. (És ne feledjük, alig volt mobiltelefon!) Mára egyértelmű, hogy gyakran kell frissíteni a tucatnyi gépből álló állományt, és a tárhelyet is folyamatosan bővíteni az egyre gyarapodó archívumhoz. Főleg a mozgókép nagy helyigényű a tévénél, de az OrosCafé fejlesztései is elengedhetetlenek ahhoz, hogy az olvasói szokásokat követni tudjuk.

Minden azért történik, hogy jó legyen kézbe venni az újságot (Fotó: Kiss Zoltán)
Minden azért történik, hogy jó legyen kézbe venni az újságot (klikk a képre) Fotó: Kiss Zoltán

Szinte közhely, de igaz, hogy napjainkban sokkal nagyobb hangsúlyt kap a vizualitás, ezért a fotókra nagy figyelmet fordítunk, sok esetben nem eseményfotó kerül az újságba, hanem tervezett, komponált kép.

Sokkal több kép is készül, mint akár csak néhány évvel ezelőtt is. Tudjuk, hogy az első időkben egy számhoz egy tekercs filmje volt a fotósnak, egy helyszínen kb. 5-6 kattintásra lehetett elég. Napjainkban hetente 350 képet mentünk le a rendszerbe, amiből átlagosan 25 meg is jelenik a lapban, de ez a szám akár 30 is lehet.

És ne feledjük, az OrosCafén ennél sokkal többet publikálunk, hiszen ott nincsenek terjedelmi korlátok. (Az Orosházi Élet első lapszáma 6 oldalán 9 fotót helyeztek el).

A legjobb pillanatok mennek a kukába

– A legnehezebb a sporteseményeken fotózni – mondja Kecskeméti Krisztina fotós. – A legjobb pillanatok hiába vannak meg, ha a kép életlen. Egy gyengébb optikával akár 200-at kattintunk, mire egy éles kép van, ami képileg is rendben van.

Az elmúlt 20 évben a mindenkori újság összeállítását és a dolgozók munkáját az alábbi kollégák irányították: Kovács Erika, Molnár J. Gábor, Farkas Andrea, Kiss A. János, Varga Zoltán, Gubucz Katalin, Poór Csaba, Melich Krisztina, Krisztován Anna, Irimiás László, Melega Krisztián, Vági Kata. Köszönet érte!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.