- hirdetés -

Az első virágpor szemcsék augusztus elején jelentek meg a pollencsapdákban, mostanra pedig a legfrissebb tájékoztatás szerint magas vagy nagyon magas koncentrációban vannak jelen a levegőben. Az allergiás sok, éppen ezért kötelező a parlagfüvet irtani, amit a hivatal július óta ellenőriz is.

A parlagfű egy rendkívül ellenálló gyomnövény, amely a legtöbb pollenallergiásnál kivált valamilyen tüneteket. A könnyezéssel, szemviszketéssel, tüsszögéssel járó szénanátha a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt sújtja. Pollenszórását jelentősen befolyásolja az időjárás: május, júniusban csapadék kell neki a növekedéshez, míg a virágzás időszakában éppen, hogy szárazság.

Az Országos Közegészségügyi Központ friss jelentése azt írja, hogy a hétvégén átvonult hidegfrontot kísérő csapadék átmenetileg csökkentette a pollenterhelést, ami azonban rövidesen újra elérheti a magas, nagyon magas szintet. A kezdő allergiásoknak még jók az antihisztamin készítmények, súlyosabb, asztmába forduló esetekben viszont már azonnal ható szteroidokra is szükség lehet. Emellett az immunterápia is segíthet, ennek során például a parlagfűvel, háziporatkával szembeni kisiklott immunválaszt terelik vissza a normális mederbe. Ez a betegek 50 százalékánál működik, azonban 3-4 éves folyamat, drágább és kényelmetlenebb, mint a gyógyszeres kezelés.

Magyarországon a felmérések szerint csaknem 3 millió ember életét keseríti meg allergia (Fotó: Rosta Tibor)
Magyarországon a felmérések szerint csaknem 3 millió ember életét keseríti meg allergia (Fotó: Rosta Tibor)

A parlagfű terjedésének visszaszorítása évek óta országosan kiemelt feladat, aminek érdekében a járási kormányhivatalok, valamint a növény- és talajvédelmi hatóságok külterületi ellenőrzést folytatnak.
– Minden év július 1-től október végéig folyamatosan – tudtuk meg Lustyikné Dr. Papp Anikótól, az Orosházi Járás Hivatal vezetőjétől, aki azt is elmondta, hogy minden földhasználó köteles az adott ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani fizikai vagy vegyszeres gyomirtással.

Aki nem irtja, bírságra számíthat

A földhivatali osztályok munkatársai helyszíni szemle keretében ellenőrzik ezt és végzik a parlagfű foltok bemérést saját felderítés vagy bejelentés alapján.
– Ha fertőzött területet találnak, bemérik a főbb töréspontok koordinátáit és felveszik a jegyzőkönyvet, amit a további adatokkal együtt – például helyrajzi szám, a földhasználati nyilvántartásba bejegyzett földhasználó adatai – rögzítenek a Parlagfű-szerveren. Az eljárást ez alapján folytatja le a növény- és talajvédelmi hatóság – részletezte a hivatalvezető.

Tavaly 15 alkalommal ellenőriztek, ebből 10 alkalommal kellett intézkedni. A jogszabály közérdekű védekezés elrendelését teszi lehetővé, aminek költsége a földhasználót, földtulajdonost terheli. Aki a törvényi kötelezettségének nem tesz eleget, akár 5 millió forint növényvédelmi bírsággal is sújtható. Belterületen hasonló az eljárás, de ott a járási hivatal helyett a jegyző illetékes.

A parlagfűszezonban az allergiás betegek az aktuális helyzetről az itt található, naponta frissülő, több város adatát is tartalmazó jelentésből tájékozódhatnak. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) emellett minden héten szerdán teljes országos parlagfű jelentést is közzé tesz. A jelentés tartalmaz egy átfogó szöveges elemzést, a napi országos átlagértékeket mutató grafikont és a parlagfű pollen területi eloszlását mutató hiteles térképet – írja az ÁNTSZ.

Emellett az allergiások számára pollennapló vezetését ajánlják, ahol jegyezhetik tüneteiket. Az Aerobiológiai Hálózat a tünetekhez kapcsolja a beteg tartózkodási helyéhez legközelebb eső pollen monitorállomás adatait, így követhető a pollenterhelés és tünetek összefüggése.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.