- hirdetés -

Magyar kenyér kerüljön a magyar családok asztalára – ez a Magyar Pékség Védjegy Program egyik fő célkitűzése, melyről a gyopárosi kenyérünnepen is szó esett. A kezdeményezés nem egyedülálló, más ágazatokban is találkozhatunk az érdekképviselet ezen formájával.

Új programot indított a Magyar Pékszövetség, az idei Szent István-napi kenyéren már rajta van a Magyar Pékség Védjegy. A kezdeményezés segít a fogyasztóknak eligazodni a piacon, abban, hol lehet magyar búzából, magyar munkaerővel készült kenyeret kapni. Olyan termékeket, amelyek magas minőségűek és kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek – mondta el Ilonka Boldizsár, a Pék Világszövetség alelnöke a XIII. Kenyérünnepen, Gyopárosfürdőn.

Van előttük példa

Védjegyet kapnának az arra érdemes termékek (archív fotó)
Védjegyet kapnának az arra érdemes termékek (archív fotó)

Nem számít egyedülállónak a pékszövetségi kezdeményezés, más hazai ágazatok is sikeresen vezettek be a védjegy programot. A Baromfi Termék Tanács 2002 tavasza óta alkalmazza a Magyar Baromfi Védjegyet. Az általuk felügyelt termékek garantáltan magyar alapanyagból készülnek. De ide sorolhatjuk a Minőségi Magyar Sertéshús védjegyet is, ami hasonló elvek alapján védi a magyar termelők árucikkeit. A Hagyományok Ízek Régiók (HÍR) védjegy – melyet orosházi termékek is elnyertek már – a minőségi, hagyományos élelmiszerek eredetének megőrzésére és különleges tulajdonságainak védelmére született meg, segítve a tudatos vásárlói döntést is.

Vegyes a fogadtatás Orosházán

A Magyar Pékszövetség kezdeményezését az orosházi pékek vegyesen fogadták. Több helyi vállalkozó úgy véli, számukra túl drága, hiszen a mindennapi fennmaradásért küzdenek, felesleges plusz terhet vállalnának magukra, ha igényelnék a védjegyet. A városban van olyan vállalkozó, aki hivatalosan még nem kapott tájékoztatást. A Hetényi Plusz Sütőipari Kft. tulajdonosa támogatandónak tartja az ötletet, de még kivár.
– Minden olyan dolgot, amiben a magyar ipar összefog, illik és kell is támogatni. A kezdeményezést jónak tartom, csupán az a kérdés, milyen célokkal, illetve milyen érdekvédelmet biztosít a program. Ha ez kiderül, és támogatható, elgondolkodunk a csatlakozáson – mondta Tóth Géza.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.