- hirdetés -

Rejtélyes fertőzéstől szenved a nő, húsevő baktérium fertőzhetett az Orosházi Kórházban – látható a TV2 egyik riportjában. A kórházigazgató tájékoztatása szerint azonban nem húsevő baktériumról van szó, és több esemény is közrejátszott abban, hogy az idős hölgynek a vastagbél műtétet követően sebfertőzése alakult ki.

Húsevő baktériummal fertőződhetett egy idős asszony az Orosházi Kórházban. Ezt mondja a nő fiának a felesége. Szerinte az idős asszonynak a hasműtét után került bele valami a szervezetébe. Három héttel a műtét után rosszul lett, a nő szerint a halálos húsevő baktériumtól – írja oldalán a TV2, majd következik az alábbi riport, amiben megszólal az egyik családtag. Akinek nem jön be a videó, az ide kattintva megnézheti az anyagot.

A TV2 azt írja, a kórház vezetősége nem erősítette meg, hogy a nőnek fertőzése volt.

A riportot látva hétfőn este megkerestük a kórház vezetőjét, aki válaszolt kérdéseinkre. dr. Duray Gergő legelőször kiemelte, nem valós az elhangzott információ, miszerint a családtagok nem kaptak megfelelő tájékoztatást.
– A riportban szereplő hölgy múlt hét pénteken férjével együtt járt nálam, személyesen beszéltünk, és biztosítottam őket arról, mindenféle szükséges ellátást megkapott és jelenleg is megkap a hozzátartozójuk. A beteg állapotáról, kezeléséről folyamatos tájékoztatást adtunk, melyet elfogadtak. Abban maradtunk, ha bármi kérdésük van, keresnek. Ez nem történt meg, én is csak a televíziós anyagot láttam az interneten hétfőn délelőtt – mondta a főigazgató.

A néni szociális otthonból, súlyos alapbetegséggel érkezett a kórházba

A főigazgató az esettel kapcsolatban elmondta, az említett idős beteg számos súlyos betegségben, többek között cukorbetegségben szenved, és a kórházba történő első beérkezésekor már lábszárfekélye volt.
– Hasi műtétre pár héttel ezelőtt került sor. A műtét és a posztoperatív szakasz zavartalan volt. A tartós ágyban fekvés következtében, a nyomáspontoknak megfelelően kialakult felfekvések lehetőség szerinti megelőzése (antidecubitus matrac, gyógytornász alkalmazása), decubitusok, a felvételkor már meglévő krónikus lábszárfekélyek kezelése megtörtént, reakciómentesen gyógyult hasi sebének varratait is eltávolították. Mindezek után a beteget visszaengedtük a szociális otthonba, ahol később a műtéti seb váladékozása miatt mintát küldtek mikrobiológiai vizsgálatra, melyből egy rezisztens Staphylococcus (MRSA) tenyészett ki.

Kiemelném viszont, hogy az MRSA nem húsevő baktérium – fogalmazott dr. Duray Gergő.

Hozzátette, a sebváladékozás miatt a beteget a szociális otthonnal és a hozzátartozóval történt egyeztetés után felvették a kórházba, de a riportban elhangzottakkal ellentétben nem a fertőző osztályra, hanem az ápolási osztályra. Itt a higiéniés szabályokat maradéktalanul betartva külön kórteremben elkülönítették a többi beteg védelme érdekében. Kiemelte, a beteg a szakma szabályainak megfelelő kezelésben részesül, a hozzátartozóknak a látogatások alkalmával védőfelszerelést biztosítanak.
– A hasi sebből tenyésző multirezisztens kórokozó megtalálható a vastagbélben, és mivel a műtéti megoldás anus praeval járó vastagbél műtét volt, a béltartalom folyamatos ürülése miatt a kórokozó eredése innen származtatható – tájékoztatott Duray.

A főigazgató azt is hangsúlyozta, a TV2 megkeresése augusztus 19-én, pénteken este 8 órakor érkezett meg a kórházi igazgatóság email címére, ami csak hétfőn reggel jutott el hozzá, hiszen hétvégén a titkárságon nem dolgoznak.

– Engem senki nem keresett személyesen, pedig ha a TV2 szerkesztője telefonon felhív, válaszoltam volna a kérdéseire. Máskor is adtam már interjút ennek a tévé csatornának, akkor is elértek. A válaszokat egyébként augusztus 22-én délután elküldtem a TV2-nek is – fogalmazott a főigazgató.

Megtudtuk, az ügyben Dávid Zoltán polgármester is tájékozódott és higgadtságra kér mindenkit.
– Hétfőn délután felhívott dr. Duray Gergő főigazgató, aki tájékoztatott a helyzetről és biztosított arról, hogy a kórházban mindent megtesznek a beteg gyógyulása érdekében. Úgy vélem, ez elsősorban szakmai kérdés, de fontos, hogy minden orosházi tudja, számíthat a kórházra és az ott dolgozók áldozatos munkájára – tudtuk meg a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Mi az az MRSA fertőzés?

Ahogy az egeszsegkalauz.hu oldalán is olvasható, jellemzően súlyos kórházi fertőzés, amelyet az ún. methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium okoz. Nevében is szerepel, hogy már nem reagál, azaz rezisztens az egyik, staphylococcus fertőzés esetén alkalmazott antibiotikumra.

Az MRSA-fertőzést leggyakrabban a kórházakban diagnosztizálják, de előfordul egyéb egészségügyi- és szociális intézményekben is (pl. ápolási otthonok, szociális otthonok, dialízis-centrumok). Létezik olyan MRSA-fertőzés is, mely egészséges közösségben terjed, (pl. sportolók körében), és fájdalmas bőrjelenséggel indul. Létezik olyan is, amely az állatoktól kapható el. De az MRSA tünetmentesen is hordozható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.