- hirdetés -

Szent István uralkodói nagyságát, szellemiségének hatását emelte ki ünnepi beszédében a polgármester. Az államalapítás évfordulója alkalmából tartottak ünnepséget pénteken a Szent István-szobornál és a főtéren. Koszorúzás, kenyérszentelés és koncert – ezt történt augusztus 19-én.

A hagyományok szerint ünnepséggel tisztelgett a város augusztus 20-a előestéjén. Az Orosházi Fúvószenekar térzenéjével kezdődött a rendezvény, amelynek keretében a történelmi egyházak képviselői megáldották az új kenyeret, Dávid Zoltán polgármester megszegte, és a jelen lévőknek is osztottak kóstolót.

– A nehéz években is mindenkor segített bennünket a Szent István-i örökség: önbecsülésünket megőrizve hinni és cselekedni elszántan, a haza érdekei szerint – mondta a polgármester ünnepi beszédében.

A nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta, a szülőföld iránti szeretet meghatározó voltát.

Dávid Zoltán polgármester ünnepi beszéde közben
Dávid Zoltán polgármester ünnepi beszéde közben

– István király a magyar állam megalapításával megtanított bennünket arra, hogyan teremthetünk magunknak otthont Európában – mondta a szónok. – Így hát a nagy király művét folytatnunk kell, amíg áll ez az ország. Rajtunk múlik, hogy a magyar állam 21. századi építménye milyen otthonunk lesz. Mindannyiunkon. Ezért nem elég ünneplőt ölteni, és emlékezni, nem elég büszkének lennünk elődeinkre. Tennünk is kell. Építkeznünk, hinnünk és akarnunk, segítenünk, biztatnunk és bizakodnunk, véleményt nyilvánítanunk korunk aktuális, otthonunkat és Európát is érintő kérdéseiben, dönteni arról, kiket látunk vendégül otthonunkban, asztalunknál. Mindannyiunk feladata ez – szögezte le.

Az ünnepségen énekével megmelengette a lelkeket és mosolyra is derítette a csöppnyi Rakonczai Kata Bíborka. Az ének után Zalai Mihály a megyei közgyűlés, míg Dávid Zoltán Orosháza önkormányzata nevében helyezett el koszorút a szobor talapzatánál.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnökeként rótta le tiszteletét Fotók: Domján Róbert
Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnökeként rótta le tiszteletét (klikk a képre) Fotók: Domján Róbert

Az est örömzenével folytatódott, a Molnár Dixieland Band és St. Martin lépett színpadra. A zenekar hat éve járt városunkban, akkor Illényi Katica volt a vendégük. Most a St. Martinnal közös program is azt a célt szolgálta, hogy a kétfajta zene kedvelőinek tábora is egy estén élvezhesse a szívből muzsikáló zenészek játékát.

Hosszabb interjút is készítettem St. Martinnal és Arató Sándorral, a zenekar menedzserével, hamarosan jövök vele.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.