- hirdetés -

Ismerkednek egymással, a várossal, az itt található munkahelyekkel, angolul tanulnak, képzik magukat és mindeközben kikapcsolódnak.

Egy évvel ezelőtt költözött Battonyáról Orosházára az SOS Gyermekfalu, akkor 10 család érkezett városunkba. Azóta sok programon vettek részt vendégként és szereplőként is, elmondható, felvették a város ritmusát. Azonban egy év kevés arra, hogy mindent megtudjanak Orosházáról.
– A költözés egyik indoka volt, hogy a gyerekek a korábbi zártabb környezetből egy nagyobb város keringésébe kerüljenek, integrált lakókörnyezetbe, nem SOS családok szomszédságába, ami sokkal jobban hasonlít a való élethez. Emellett Orosházán könnyebben elérhetők a különböző szolgáltatások és fejlesztési lehetőségek is egy akár hét tagú család számára, amire épp szükségük van a gyerekeknek. Ehhez a lehetőséghez szerettünk volna hozzájárulni azzal, hogy egy nemzetközi önkéntes tábor keretében a fiatalok megismerkedjenek más kultúrákkal, a várossal és az itt található munkaerőpiaci lehetőségekkel – sorolja a miérteket Meggyesfalvi Boglárka, az SOS Gyermekfalu önkéntes koordinátora.

A tábor augusztus 9-én kezdődött és augusztus 21-ig tart. Összesen 22 gyerek táborozik, de közülük nem mindenki orosházi, érkeztek gyerekek az SOS családmegerősítő programjából is. A táborban 11 felnőtt önkéntes segítőből kilenc külföldről, Oroszországból, Csehországból, Spanyolországból, Afganisztánból, Bulgáriából, Franciaországból, Németországból és Olaszországból érkezett.

Az SOS lakói a kalandparkot is kipróbálták (Fotó: Rosta Tibor)
Az SOS lakói a kalandparkot is kipróbálták (Fotó: Rosta Tibor)

A két hét alatt rengeteg program várta és várja az SOS gyerekeket. Voltak már a gyopárosi kalandparkban, a fürdőben, körbejárták a várost, megismerkedtek a nevezetesebb épületekkel, intézményekkel. A gyerekek közösségfejlesztő foglalkozásokon is részt vesznek, ahol az önkéntesek által hozott játékokkal kovácsolják össze a csapatot.

– Ezeket a csapatépítő játékokat angolul mutatjuk be. A táborban több olyan orosházi gyerek van, aki már haladó szinten beszél angolul, ők fordítják a kisebbeknek az elhangzottakat, mi csak akkor segítünk, ha elakadnak. Ez kiváló lehetőség nekik, hogy gyakorolják a nyelvet – teszi hozzá Meggyesfalvi Boglárka.

A tábornak az ismerkedés mellett pályaorientációs célja is van.
– Itt most 12-16 éves gyerekek vannak, ebben a korban pedig jelentős kérdés, hogy a továbbtanulásuk milyen irányt vesz, szakmát tanulnak vagy gimnáziumba mennek. Ezért is fontos tudniuk, hogy Orosháza milyen lehetőségeket kínál nekik a későbbiekben, ebben is segítünk nekik. Éppen ezért meglátogattuk az O-I öblösüveggyárát és a Majsai Kertészetet, ahol sok hasznos információt szereztek – mondja az SOS koordinátora.

Az SOS a város része kíván lenni

Az SOS szervezet fontosnak tartja, hogy a gyerekek és a segítők aktívan részt vegyenek a helyi közösség életében. Ezért az orosházi önkormányzattal együttműködve szemétszedési akciót is hirdettek , ahol a felnőttek és gyerekek közösen szedték a szemetet a gyopárosi parkerdőben. Emellett kulturális programokat is szerveznek. Elkészítik a nemzetközi segítők országára jellemző ételeket, és minden este egy adott ország kultúráját is bemutatják, így nyitva ki a világot a gyerekek előtt. A kulturális esték egyben felkészülést is jelentenek, hiszen a táborlakók az augusztus 20-ai gyopárosi Kenyérünnepen fellépőként is színpadra állnak majd 13 órától, ahol a táborban tanult darabot mutatják be a nagyérdeműnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.