- hirdetés -

Egy hétfői koncert kapcsán érdeklődtem: a Filharmónia hogyan jelenik meg Orosházán, és mi a helyzet a városban a komolyzenei kínálat-kereslet terén.

A művészeti iskola zenei hangversenyei adottak, más esetben a fellépők maguk szervezik le koncertjeiket. A hétfőit a Filharmónia Magyarország szervezte, a művelődési központtal partnerségben. Kik is ők, és hogyan jelennek meg Orosházán?

A zene erő, mozgás, történés – a dán filozófus, Soren Kierkegaard így fogalmaz. Ebben a hitben dolgozik már hat évtizede a Filharmónia Magyarország, melynek célja, hogy a különböző korosztályok életében fókuszba helyezze a klasszikus, vagy, ahogy mondják, a komolyzenét.

Orosházán augusztus 15-én orgonakoncertet szerveztek, amelyre az időpontot (szabadságok ideje) tekintve viszonylag elfogadható számú érdeklődő ült be az evangélikus templomba. Kevésnek mondható az ilyen koncertek száma a városban, változó okok miatt. Talán a Virtuózok televíziós verseny hatása érezhető mostanában.

Alföldi Csaba (b), Kiss Gy. László és Puskán Levente az evangélikus templomban (Fotó: Melega Krisztián)
Puskán Levente (b), Alföldi Csaba és Kiss Gy. László az evangélikus templomban (Fotó: Melega Krisztián)

– Van rá igény, ennek a bizonyítéka a Virtuózok koncert, amit a Filharmóniával együttműködésben szerveztünk – mondja Takácsné Manczúr Gabriella, a művelődési központ munkatársa. – A továbbiakban is szeretnénk ezt a kapcsolatot erősíteni, az ő kapcsolatrendszerük és szakmai javaslataik alapján olyan előadókat hívni, akiket az orosháziak is szívesen meghallgatnának – teszi hozzá.

Élmény és érték

A Filharmóniánál a következő időszakban azon dolgoznak, hogy a hamarosan induló tanévben minél több gyermek részese lehessen előadásaiknak. Ifjúsági hangversenyekkel már az előző tanévben is jártak városunkban.

– Orosházán három koncertet adtunk eddig, ezek közül kettőt a művelődési házban, a Vörösmarty (tavaly 210 fővel) és a református általános iskola diákjainak (tavaly 292 fő), egyet pedig a Székács evangélikus iskolában, ahol minden diák jelen volt (487 fő) – adja meg a számadatokat Varga Krisztina, a Filharmónia békéscsabai munkatársa.

Az irodavezető nemrég vette át a stafétát, és most lát hozzá az elődje által elkezdett munka folytatásához, ami az orosházi lehetséges hangversenyek szervezését is illeti. Személy szerint remélem, minél több iskoláshoz eljutnak a klasszikus zenével, amelynek tolmácsolása során az élmény és érték kettősét igyekeznek átadni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.