- hirdetés -

Sokan nyáron, még jóval a fűtési szezon előtt megvásárolják a téli tüzelőt. A kisebb településeken és falvakban ilyenkor feltűnnek a tüzelőt árusító házalók. Néhány jó tanács a rendőrségtől, hogy ne váljunk áldozattá.

E kényelmes vásárlási lehetőség elsősorban időseknek, illetve a szállításhoz megfelelő járművel nem rendelkezőknek csábító lehet, főleg ha az ajánlott vételár is kedvező – olvastuk a police.hu közleményében.

A rendőrség óvatosságra hívja fel a figyelmet

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a házaló árusok nem minden esetben jószándékúak. Gyakran megkárosítják a gyanútlan embereket, amihez különböző módszereket alkalmaznak. Tűzifa adásvételéhez kapcsolódóan a leggyakoribb módszer, hogy a megvásárolt – azaz kifizetett – mennyiség jelentősen elmarad a ténylegesen lepakolt fa mennyiségétől. Hiába a vevő előtt elvégzett mérés, a csaló szándékkal érkező házalók jól tudják, hogyan játszhatják ki a vásárló figyelmét.

Vásárlásnál a lehető legkörültekintőbben járjanak el, kizárólag ellenőrzött helyről, ismert kereskedőktől vásároljanak.

A trükkös tolvajokként aposztrofált emberek nemcsak tűzifa eladással, hanem a legkülönfélébb indokokkal próbálkozhatnak, hogy tisztességtelenül pénzhez jussanak. Valamilyen ürüggyel kérhetik bebocsátásukat az otthonukba, ahol aztán megszerezhetik pénzüket vagy egyéb értéktárgyaikat. Akár a megvásárolt fa mérése, lepakolása alatt is kérhetik, hogy a mosdóba vagy egy pohár vízért bemehessenek a házba.

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy ha ismeretlen személy bármilyen indokkal is próbál meg otthonukba kéredzkedni, semmiképpen ne engedjék be, főként ha gyanúsan viselkedik és egyedül tartózkodnak otthon.

Bármilyen kedvezőnek is tűnik az ajánlott vételár, ne dőljenek be a csalóknak! Ha gyanús körülményt észlelnek, tegyenek bejelentést a 107-es, 112-es segélyhívószámok valamelyikén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.