- hirdetés -

Hétfőn délelőtt az orosházi védőnői szolgálat a művelődési házzal közös szervezésben tartotta meg a hagyományos anyatej világnapjához kapcsolódó rendezvényét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé.

Az anyatej a legideálisabb táplálék. Olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók benne, melyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert. A szoptatás a legbensőségesebb kapcsolatot alakítja ki anya és gyermeke között, és az anyának is jót tesz, hiszen csökkenti a mellrák és a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Szakemberek szerint a legideálisabb az lenne, hogy hat hónapos koráig minden csecsemő kizárólag anyatejet kapna, és a szoptatást egyéb táplálékok bevezetése után is folytatnák.

Sok hasznos információt kaptak az anyukák a rendezvényen (Fotó: Rosta Tibor)
Sok hasznos információt kaptak az anyukák a rendezvényen (Fotó: Rosta Tibor)

Augusztus elsején az orosházi védőnői szolgálat a művelődési házzal közös szervezésben tartotta meg a hagyományos anyatej világnapjához kapcsolódó rendezvényét a művelődési házban.

Igyekezet, megfelelő hozzáállás jellemzi az anyukákat

A hétfő délelőtti rendezvényre azok az édesanyák kaptak meghívás, akik legalább hat hónapos korukig szoptatják babáikat. Idén a meghívottak körét kiegészítették, hisz azokat az anyákat is meginvitálták, akik bár nem szoptatták hat hónapos korukig gyermekeiket, de igyekeztek mindent megtenni, hogy minél tovább anyatejjel táplálhassák babáikat. – Orosházán elmondható, hogy jó a szoptató anyák aránya. De a kizárólag hat hónapig anyatejjel táplálást az anyukák 20-30 százaléka tudja csak megvalósítani – emelte ki Rábainé Dani Anikó védőnő. Hozzátette, az igyekezet, a megfelelő hozzáállás megvan bennük, csak valamiért nem sikerül.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az anyák többsége szülés előtt igyekszik felkészülni a szoptatásra, interneten, szakkönyvekből tájékozódnak. – Aztán a szülés után sorra merülnek fel a kérdések, de ez rendjén is van így, hisz a valóság, mint tudjuk, teljesen más. Azt szoktuk tanácsolni az anyáknak, hogy a szülés után rögtön „harcolják ki”, hogy tegyék mellre a babát, használják ki az „aranyórát” (szülés utáni első óra) fektessék a mellükre, hasukra – ez fontos része a korai kötődésnek, pszichésen is nagyon jól hat az anya szervezetére, illetve az anyatej elválasztást segíti. És mindig merjenek kérdezni – emelte ki Rábainé Dani Anikó.

Az apróságoknak zenés, mozgásfejlesztéses foglalkozással kedveskedtek (Fotó: Rosta Tibor)
Az apróságoknak zenés, mozgásfejlesztős foglalkozással kedveskedtek (Fotó: Rosta Tibor)

Megtudtuk, Orosházán nincs anyatejgyűjtő-állomás. – Mindig arra biztatjuk az anyukákat, hogy igény szerint szoptassanak, és ha így tesznek, kialakul egy kereslet-kínálat igény, így nagyon kevés lesz az az anya, akinek annyi teje marad, hogy leadhatná. Ha pedig mégis akad ilyen, akkor megtalálja azt az anyát, akiknek kevesebb van. Egymás közt ezt mindig megoldják – emelte ki.

A hétfő délelőtti rendezvényt Dr. Csányi Ágnes gyermekorvos, gasztroenterológus nyitotta meg, majd Dr. Szemenyei Gabriella belgyógyász előadásában arról beszélt, hogy a várandóság előtt, alatt és után mire figyeljünk – táplálkozás, testsúly, életmód -, valamit hogy a gyermek hozzátáplálásánál mire ügyeljenek az anyukák.  A rendezvény Torda Ágnes játékos, mondókás, mozgásfejlesztős foglalkozásával zárult.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.