- hirdetés -

Legutóbb a svédországi kadet Európa-bajnokságon szerzett ezüstérmet, de itthon is sorra nyeri a versenyeket a 15 éves orosházi birkózó.

A még mindig szemtelenül fiatal Anna saját elmondása szerint a birkózó szőnyegre született, hiszen két birkózó bátyja miatt választotta ezt a sportágat. Hat évesen kezdte el az edzéseket, de csak az utóbbi négy-öt évben űzi versenyszerűen. Viszont ennyi idő alatt is rengeteg megmérettetésen szerepelt, nem is akármilyen eredményekkel.
– Idehaza ötszörös magyar -, háromszoros diákolimpiai bajnoknak mondhatom magam. Amióta csak indulhatok, mindet én nyertem. Az egyik magyar bajnoki címemre különösen büszke vagyok, hiszen azt a fiúk mezőnyében nyertem el – mesélte szerénykedve a 15 éves lány.

Anna az ezüstéremmel a nyakában - itthon már mosolyog (Fotó: Rosta Tibor)
Anna az ezüstéremmel a nyakában – itthon már mosolyog (Fotó: Rosta Tibor)

Anna évek óta az utánpótlás magyar válogatottal edz, de igazi kerettag – életkorából adódóan – csak idén lehetett. Jelenleg csak szülői engedéllyel versenyezhet az idősebbek között a nemzetközi eseményeken, hiszen jövőre lép ebbe a korosztályba.
– Ritka dolog, hogy ilyen fiatalon valaki Magyarországon, vagy akár a világon bekerül a válogatott keretbe. A mostani Európa-bajnokságon is én voltam a legfiatalabb a csapatban – avatott be minket.

A vereség még jobban motiválja

Élete első kadet Európa-bajnokságán nagyszerűen szerepelt, egészen az ezüstéremig jutott. Mi, szurkolók büszkék vagyunk rá, de természetesen egy sportoló máshogy éli meg a második helyezést.
– Mikor kikaptam, a szőnyegen egyből az jutott eszembe, hogy nem fogják nekem lejátszani a magyar Himnuszt. Borzalmas érzés másodiknak lenni. Azóta, ha százszor nem pörgött le előttem az ukrán lány elleni döntő, akkor egyszer sem. Azért is különösen bosszantó a vereség, mert nyerhető volt, de majd idővel szebben csillog az ezüstérem. Így legalább még több motivációm lesz a következő versenyre – tette hozzá.

Itt nézhető meg a döntő

A fiatal sportoló jelenleg a jól megérdemelt pihenését tölti, de augusztus 8-án a tatai edzőtáborban ismét kezdetét veszi egy felkészülés. Ezúttal a grúziai világbajnokságon kell majd helytállnia.
– Sokkal nehezebb dolgom lesz Tbilisiben, mint most az Európa-bajnokságon volt, de ott is a dobogó legtetejéről hallgatnám a Himnuszt. Az esélyeimet reálisan tekintve nem elérhetetlen az első három helyezés valamelyike. A japánok számítanak a női birkózás legjobbjainak, de nekik is két lábuk és két kezük van, ők sem legyőzhetetlenek – mondta viccesen.
Természetesen hosszútávú tervei között ott van már a tokiói olimpiai is, ám előtte a két év múlva esedékes ifjúsági olimpián érne fel a csúcsra. A sport mellett jó tanuló is, jövőre már Csepelen folytatja tanulmányait, de továbbra is az Orosházi Spartacus Birkózó Klub versenyzője marad.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.