- hirdetés -

Több mint negyven ellenőrzésen van túl a nyári időszakot nézve az orosházi állatvédelmi ellenőrcsoport, a tapasztalatok – az elmúlt évekhez viszonyítva – kedvezőbbek. A legfontosabb szabályokra hívják fel a figyelmet, és arra, ha rossz tartási móddal találkozunk, tegyük meg a bejelentést.

Az Orosházi Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület állatvédelmi ellenőrcsoportja a nyáron is folyamatosan tart ellenőrzéseket. Összesítést kértünk tőlük a tapasztalatokról, melyből kiderült, legtöbbször lakossági bejelentések alapján jutnak információhoz, egyre többen vannak, akik nem mennek el egy-egy rossz tartási mód mellett, és jelentik az egyesületnek.
– Még mindig sok háznál jellemző, hogy a kutyát megkötve tartják. Bár idén januártól szigorodott a törvény, így nem lehet ebet tartósan láncon tartani, ezt mégis sokan nem veszik figyelembe. Hatósági állatorvosi szakvélemény szerint naponta minimum 4-6 órás szabad mozgás szükséges a kutyának – mondja a csoport vezetője, Nagy Éva állatvédőr.

Ez például rossz tartási körülménynek minősül (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Ez például rossz tartási körülménynek minősül (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A nyári időszakban eddig 41 ellenőrzést tartottak Orosházán, illetve a környező településeken. A legtöbb esetben sikerült a gazdával közös nevezőre jutniuk, igyekeztek megteremteni a törvényben előírt tartási módot.
– Nyolc olyan eset volt, amikor kénytelenek voltunk az állatvédelmi hatóság (jegyző) segítségét igénybe venni. A jegyzői intézkedéseknek minden esetben volt foganatja, mivel már bírság is kiszabható – teszi hozzá az állatvédők képviselője.

Ezúton is kiemelik, hogy az időjárás viszontagságai ellen megfelelő védelmet nyújtó kutyaház szükség, figyeljünk az árnyékos hely és a friss víz biztosítására, valamint az előírt kennelméretekre is. Hangsúlyozzák, sosem a büntetés a cél, hanem hogy elfogadható életkörülményei legyenek az állatnak.

Megtudtuk, önkéntesek jelentkezését várják olyan rátermett, kutyaszerető férfiak személyében, akik rendelkeznek némi szabadidővel, és tudnak, akarnak tevékenykedni az állatvédelem területén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.