- hirdetés -

A közbiztonságról tartottak széleskörű megbeszélést a városházán szerdán. Az ülést Dávid Zoltán polgármester hívta össze, hogy az önkormányzat illetékesei mellett a rendőrök, a közterület-felügyelők és a mezőőrök is elmondhassák, mi az aktuális helyzet Orosházán.

A résztvevők több témát is érintettek, ezek közül is kiemelkedett a szociális bérlakások helyzete. Elhangzott, Orosházán összesen 340 önkormányzati bérlakás van, és a polgármester korábbi utasítására a városüzemeltetési zrt. folyamatosan halad ezek állapotfelmérésével. Ennek végeztével határozzák meg a további teendőket a polgármesterrel egyeztetve. Emellett egy korábbi testületi döntésnek köszönhetően megkezdődtek a lakások felújításai is, amire első majd második körben összesen 20 millió forintot fordítottak.

Komoly segítség a rászoruló családoknak

A lakások állapota ennek köszönhetően javult, aminek a bérlők is örülnek. Barna Imre feleségével és három gyermekével igényelt és kapott 2 és fél szobás önkormányzati bérlakást a Bartók Béla utcában idén áprilisban.
– Az ügymenet hosszadalmas, de a hivatalban mindenki segítőkész volt, minden segítséget megkaptunk a sikeres igényléshez. A kapott lakás minden várakozásunkat felülmúlta, komfortos, felújított. Feleségem gyesen van, én vagyok az egyedüli kereső a családban, a közmunkaprogramban dolgozom. A bérleti díj itt havi 16 ezer forint, ami fele az eddigi albérletnek, ehhez jön még a rezsi. Az így megmaradt pénz nagyon jól jön a mindennapi élethez, óriási segítség, hogy beköltözhettünk az önkormányzati lakásba – mondta Barna Imre.

Szakmai megbeszélés a problémák megoldására

A rendőrségi beszámolókból kiolvasható, hogy Orosháza országos szinten a jó közbiztonságú települések közé tartozik, a bűncselekmények száma folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.
– Azonban mindig volt és lesz is olyan terület, ahol probléma adódik. A mi feladatunk pedig az, hogy ezeket feltárjuk és megoldjuk, ezért hívtam össze ezt a szakmai megbeszélést, amit rendszeressé fogunk tenni, ebben partner a rendőrség is – fogalmazott Dávid Zoltán. A polgármester kiemelte, az egyeztetésen áttekintették azon lakossági bejelentéseket is, amik a bérlakásokról szólnak. – A tapasztalat az, hogy a bérlők jelentős többsége rendben, a szabályoknak és a társadalmi normáknak megfelelően él ezekben a lakásokban. Azonban van néhány olyan egyén, család, akik nem tartják be ezeket a szabályokat. Velük szemben határozottan lépünk fel, mert a cél, hogy rend legyen a városban ezen a téren is – fogalmazott a polgármester.

Minden lehetőséget megragadnak

Arról, hogy mit tehet a város a renitens bérlőkkel, a közbiztonsági referens nyilatkozott.
– Rendszeresebbé tesszük a hatósági ellenőrzéseket az önkormányzati tulajdonú lakásoknál, és akik nem megfelelően használják azokat, vagy a bejelentettnél többen laknak az ingatlanban, azokat felszólítjuk, végső esetben pedig a jogszabályi keretek között felmondjuk velük a szerződést – mondta Vincze Tibor.

Hozzátette, a megbeszélésen az is elhangzott, milyen beruházásokkal, intézkedésekkel lehet tovább javítani a város közbiztonságát. Kiemelte, megkezdődött azon helyek felmérése, ahol szükség lenne a közvilágítás fejlesztésére, bővítésére, illetve napirenden van a térfigyelő kamerarendszer további bővítésének lehetősége is, aminek tervezésén a rendőrség és az informatikusok már közösen dolgoznak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.