- hirdetés -

Kérdőívek a kormányhivatalokban: újabb lakossági konzultáció indult az állami rezsicsökkentés folytatásához. A kormányzat ismét kikéri a polgárok és a gazdasági szereplők véleményét, augusztus 19-ig ikszelhetünk.

Három témakörben fejthetik ki álláspontjukat az érdeklődők: a bürokratikus, az állampolgári és vállalkozói terhek csökkentéséről. Az ehhez szükséges kérdőívek július 11-e óta megtalálhatók a kormányhivatalok és a járási hivatalok ügyfélszolgálatain, a települési ügysegédeknél, illetve a kormány internetes felületén is elérhetők.
– Az állami rezsicsökkentés legfőbb célja, hogy az eljárások gyorsak, hatékonyak és olcsóak legyenek – hangsúlyozza Lustyikné dr. Papp Anikó, az orosházi járási hivatal vezetője, akitől megtudtuk: Orosházán, járási szinten  már közel 700 leadott kérdőívet regisztráltak.

Az orosházi kormányablakban is leadhatók a kérdőívek (Fotó: Rosta Tibor)
Az orosházi kormányablakban is leadhatók a kérdőívek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Akárcsak az előző körben, a cél ezúttal is az, hogy enyhítsék az állampolgárok és a vállalkozások széles körét terhelő fizetési kötelezettségeket, és egyszerűsítsék, illetve ezzel párhuzamosan hatékonyabbá tegyék a közigazgatási eljárásokat – derül ki a hivataltól kapott tájékoztatóból. A már említett papíralapú, illetve elektronikus kérdőíven a polgárok és a vállalkozások szavazhatnak arról, mely eljárások egyszerűsítését, illetve mely eljárási díjak megszüntetését, csökkentését javasolják.

Az állami rezsicsökkentés megvalósításának alapját korábban is a lakossági konzultáció képezte. 2015-ben az állampolgárok hazánkban közel 400 ezer, ebből Békés megyében 19 ezer kérdőívet töltöttek ki. A jogszabály-módosítás eredményeként több mint 20 hatósági eljárás díját szüntették meg, amely az állampolgárok és vállalkozások számára 10 milliárd forint megtakarítást eredményez 2016-ban.

– Januártól mintegy húsz hatósági eljárás díját és illetékét csökkentette a kormány, illetve törölte el. Ingyenes lett többek között a személyi igazolvány, a lakcímkártya kiállítása, a felsőoktatási képzésre jelentkezés, az adóhatósági igazolás. Ezúttal is várjuk a dél-békésiek véleményét is, hogy javaslataik megjelenjenek a jogalkotásban. A legfőbb célunk, hogy csökkenjenek az állampolgárok terhei – emelte ki Simonka György, a térség országgyűlési képviselője.

Ezúttal egyszerűbb lehet például: nyugdíjbiztosítási eljárás, rehabilitációs ügyek, ingatlan-nyilvántartási eljárás, ahol eltűnhetnek, csökkenhetnek a díjak: cégeljárás, kereskedelmi tevékenység bejelentése, magánszemélyeknél ingatlan-nyilvántartási eljárások, anyakönyvi kivonat kiállítása, CSOK-igényléséhez szükséges hatósági bizonyítvány.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.