- hirdetés -

Jelentős forrásra pályázik a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP). Egyelőre 14 pályázatról van szó, 12-t beadtak, 2 előkészítés alatt. Ezzel gazdaságfejlesztés, épületfelújítás és közösségi terek építése valósulhat meg. A polgármester szerint nagy lehetőség előtt áll Orosháza, a térség országgyűlési képviselője kiáll amellett, Dél-Békésnek is jár a fejlődés.

Hónapok óta komoly előkészítő munkát végez Elekes Lajos és Bojtor István alpolgármesterek vezetésével a TOP pályázatok kidolgozásáért felelős munkacsoport a városházán. Dávid Zoltán polgármester úgy véli, az, hogy már 12 pályázatot benyújtottak, jelzi, jó úton járnak.

– A munka még messze nem ért véget, újabb pályázatok állnak előkészítés alatt, több mint 4 milliárd forintról van szó. A forrásokért komoly harc folyik, hiszen nagy a tét, történelmi a lehetőség. Az elmúlt hónapok megmutatták, összefogásra van szükség, csak együtt gondolkodva lehetünk erősek. Ezért is állunk értetlenül például az előtt, hogy a megyei közgyűlésben az MSZP-s Varga Zoltán nem támogatta Orosháza és a térség érdekeit a TOP területspecifikus pontrendszerének szavazásakor, miközben a szintén orosházi Zalai Mihály elnök kiáll a területi kiegyenlítés elve mellett – fogalmazott Dávid Zoltán polgármester.

Az összefogás fontosságát emeli ki Dél-Békés országgyűlési képviselője is. Simonka György úgy véli, átfogó, előre tervezett programokban kell gondolkodni.
– A százezres Dél-Békés komoly lobbierőt jelent, most pártállástól függetlenül együtt kell dolgozunk a térségért, az itt élőkért, a fiatalok jövőjéért. A tét óriási, nem hagyjuk, hogy eltérítsék a nekünk járó forrásokat, Dél-Békésnek, az itt élőknek is jár a fejlődés, ezért is dolgozunk hónapok óta a komplex térségfejlesztési koncepción, a Calendula Terven – hangsúlyozza Simonka György.

12 beadva, kettő előkészítés alatt

Az Ipari Park jelenleg kihasználatlan területén infrastrukturális fejlesztésekre (285 millió), a diákélelmezés épületének felújítására (250 millió), a gyopárosi turizmusfejlesztésre – tó fürdő felőli oldalán interaktív tanösvény, játszótér, vendéglátó egység kialakítása, parkolók, kerékpártámaszok, ivókutak, rendezvények – (600 millió), az egykori laktanya mögötti területen közösségi tér kialakítására (420 millió), a Lehel és a Könd utcai óvodák felújítására (250 millió), zöld város kialakítása – mozi és szórakoztató centrum zöldterület rendezéssel és a gyopárosi konferenciaközpont átalakítására (400 millió), belvízelvezető csatornarendszer korszerűsítésére (400 millió), önkormányzati tulajdonú háziorvosi rendelők felújítására (60 millió), Az Öreg Tölgy, a Gyöngyvirág, az Őszirózsa és a Reménység idősek klubjainak infrastrukturális fejlesztésére (120 millió), a társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programokra (70 millió) pályáznak.

A közelmúltban adták be a gyopárosi napelempark kialakítására a 163,1 millió forintos pályázatot. Itt korábban napelemes parkolókról volt szó, azonban a pályázati kiírás változása miatt a fürdő kihasználatlan területén 5000 m2-es területen és két lapostetős épületen összesen 272 m2-en helyezik majd el az 1180 db napelemet. Emellett a városháza felújításáról szóló 618,6 millió forintos pályázatot is benyújtották már.

Augusztus 31-ig pedig újabb két pályázati anyag készül el. A leromlott városi területek rehabilitációjára 233 millióra pályáznak, míg tervezik a helyi foglalkoztatási együttműködések 300 milliós pályázatát is. A 14 városi pályázat összesen 4 milliárd 169 millió 825 ezer 233 forint összegű, tehát nyertes pályázatok esetén ekkora összeghez juthat Orosháza.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.