- hirdetés -

Az a magánszemély, akinek legfeljebb 200 ezer forint adótartozása van, évente egyszer legfeljebb 6 havi pótlékmentes részletben törleszthet, amennyiben ezt kéri a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. A kérelem költségmentes.

A gyakorlatban annak a magánszemélynek, akinek legfeljebb 200 ezer forint adótartozása van, elegendő benyújtania egy kérelmet – írja közleményében a NAV. Ebben lényegében két adatot kell feltüntetni: az adóazonosító jelet, illetve azt, hogy hány havi részletet kér.

Nem kell tehát több oldalas adatlapot kitölteni, valamint a megélhetési költségeikről igazolásokat gyűjteni. A kérelem letölthető a NAV honlapján. Ügyfélkapuval rendelkezők a legkényelmesebben, akár otthonról is kérhetik a kedvezményt. A kitöltött nyomtatványt természetesen postán is fel lehet adni, vagy személyesen is be lehet vinni a legközelebbi ügyfélszolgálatra.

A NAV határozatot hoz, amelyben szerepel az, hogy mikor és pontosan mennyit kell fizetni. Amennyiben az adózó az esedékes részlet befizetését nem teljesíti, a részletfizetési kedvezmény érvényét veszti, és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ez esetben a hivatal a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.