- hirdetés -

Ostort csattogtattak, lovagoltak, kalácsot fontak, és karkötőt is készítettek csuhéból meg meggymagból az a negyvennégy gyermek, akik idén a Rotary Club jóvoltából Gellértegyházon tölthettek öt napot.

Hatodik alkalommal rendezte meg jótékonysági gyermektáborát július 4-től július 8-ig az Orosházi Rotary Club. Mi is ellátogattuk Gellértegyházára, hogy megnézzük, hogyan töltik az idejüket a táborozók.

Nagyon jó hangulatú kis csapatot találtunk, többen ostort csattogtattak, voltak, akik már az uzsonna elkészítésén munkálkodtak, és akadtak olyanok, akik elmélyülten korongoztak. Program volt bőven, és láthatóan mindenki talált magának olyan elfoglaltságot, amiben örömét lelte. Laczi Sándor, az Orosházi Rotary Club elnöke fogadott minket, és vidáman mesélt az eltelt napokról és a táborozó gyerekekről.
– Aranyosak és szófogadóak – kezdte, a folytatásban pedig elmondta, hogy a táborban azoknak az orosházi gyermekeknek próbálnak lehetőséget nyújtani aktív időtöltésre, akiknek nem biztos, hogy sikerül az idén nyaralniuk.  – Van azért kikötésünk is, a tanulmányi átlaguknak el kell érni az 3,5 tizedet. Ezzel nincs is gond, nagyon igyekeznek részt venni ezeken a napokon, nyolc kitűnő tanulónk van idén – tette hozzá az elnök.

A gellértegyházi nyaralást az Orosházi Rotary Club jótékonysági báljának bevételéből, valamint különböző szponzorok támogatásából szervezik meg. A cél azonban nemcsak az üdültetés, hanem az is, hogy az itt táborozó gyerekek olyan programokkal és olyan szellemben töltsék a mindennapokat, melyekből tanulhatnak, és egyfajta értéket vigyenek magukkal a táborból.
– Megpróbáljuk a történelmet, a magyarságot szem előtt tartani, ezért alapvetően kézműves foglalkozásaink vannak, képzett népművész foglalkoztatókkal. Csuhé bábot csináltunk, szalmát fontunk és nemezeltünk is.

Az ebédet is a gyerekek készítik egy kis segítséggel: sós kekszet, kemencében túrós lepényt, meggyes lepényt sütöttek, de fontak kalácsot, és díszítettek mézeskalácsot is.
– Tegnap kint voltunk a Ravasz tanyán lovagolni, kötelet húzni, kocsikázni, íjászkodni, amit rendkívüli módon élveztek a gyerekek. Jó lenne, ha minden évben tudnánk egy olyan napot szervezni, amikor valahová elvisszük őket – folytatta Laczi Sándor, és hozzátette: a délelőtti foglalkozásokat nagy figyelemmel kísérik végig, ebéd után aztán ki kell engedni a gőzt, így a délután már inkább a mozgásé.

Ezt láttuk mi is, volt nyüzsgés és szaladgálás bőven, és természetesen kameránk is lázba hozta őket. Nem is kellett sokáig kérni őket, hogy elmeséljék nekünk, mi a legjobb ebben a táborban.
– Nagyon jól érzem magam, új embereket ismertem meg, akik nagyon szimpatikusak nekem. Sok új dolgot tanultam, például azt, hogyan tudok csuhéból és meggymagból karkötőt csinálni, hogyan kell csipetkét csinálni és ostort csattogtatni – mesélte Dimák Fanni.

Nagy Georgina, már másodjára vett részt a Rotary táborban, ő is szívesen számolt be élményeiről.
– Hogyha valaki meg szeretné tanulni, hogy az őseink hogy éltek, akkor nagyon ajánlom ezt a tábort.

A pénteki táborzárón voltak sportvetélkedők, és totó is, amelyben olyan kérdéseket tettek fel a gyerekeknek, amit az ott tanultak alapján tudtak megválaszolni. Este a szülőkkel közösen szalonnasütés, valamint tüzes íjászkodás várta a résztvevőket.
– Úgy gondolom, a Rotary Club elérte azt a célt, hogy igazi értékekkel és tudással térjenek haza a gyerekek – mondta befejezésképpen Laczi Sándor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.