- hirdetés -

Hamar tavaszodott és az időjárás végig kedvezett a búzának, ezért a vártnál egy-két héttel korábban kezdődött az aratás. A termés előreláthatóan jó lesz, az árakkal viszont nem elégedettek a gazdák.

Kedden délelőtt az Orosfarm Zrt. földjein jártunk, ahol a kombájnok által keltett hatalmas porfelhőben figyeltük, ahogyan a munkagépek nyomán egyre fogytak a kalászok. A félig learatott búzatábla mellett Dominkó Sándor, az Orosfarm Zrt. igazgatótanácsának elnöke elmondta, aznap reggel kezdték meg a munkát.
– Körülbelül 10-12 munkagép dolgozik, ebből négy kombájnnal végezzük az aratást. Hétfőn fejeztük be a zöldborsó betakarítását, és ma reggel pedig már búzát aratunk, mert ennyire összeérett a két növény. Elég rossz volt az őszi időszak időjárása a búza vetésére, ezért az előző évekhez képest némileg kevesebbet tudtunk időben és jó minőségben elvetni. Úgy tűnik, hogy talán jobb is, mert nagyon nehéz piaci helyzet várható a búza frontján – fogalmazott Dominkó Sándor.

A búza betakarítását a vártnál korábban kezdték (Fotó: Domján Róbert)
A búza betakarítását a vártnál korábban kezdték (Fotó: Domján Róbert)

Kiemelte: jó a hozam, szép a termés, jó a minőség is, de a tavalyinál, mintegy 15-20%-kal alacsonyabban kezdődnek a búza árak.
– Ilyen áron nem sok nyereséget fog tartalmazni a búza, de ez a 70 mázsa körüli hozam talán még így is valamelyest hozni fogja a várakozásoknak megfelelő nyereséget. Alacsonyabb termésmennyiségnél ez biztos veszteségbe fordulna – mondta a cégvezető.

Dominkó Sándor véleménye szerint az alacsony árakat az indokolja, hogy tavaly elég komoly készletek maradtak az országban és az export is csökkent az előző évekhez képest.
– Mi a napokban adtuk el az utolsó ezer tonna tavalyi búzánkat. Most Szerbia is és Románia is inkább az önellátásra törekszik. Olaszországban tudtunk valamennyi búzát értékesíteni, de zömmel a hazai malmok vásárolták fel a nagyobb mennyiséget.

Kevesebb búzát vetettek, mint tavaly

Az elhangzottakat Horváth József, az Orosházi Gazdakör elnöke is megerősítette.
– A gabonapiac eléggé hektikus, és most drasztikusan csökkent. Orosházán az előző évekhez képest 400-500 hektárral kevesebb területen vetettek búzát, míg a napraforgó vetésterülete jelentősen megnövekedett. A kukorica megközelítőleg ugyanakkora területen van, mint a tavalyi évben – tette hozzá Horváth József.

Magyarországon 5 millió tonna körüli, jó minőségű búza kerülhet a magtárakba. Mivel azonban az aktuális és a várható terményárak is elég alacsonyak – amire az olcsó kőolaj is rásegít – elhúzódó értékesítésekre és a továbbiakban is viszonylag alacsony árakra van a legnagyobb esély – olvasható a magro.hu sajtóközleményében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.