- hirdetés -

Orosházán az Orosfarm Zrt. tatársánci telephelyén gyűjtik a búzát a Magyarok Kenyere Program keretében.  Az összegyűjtött búzából készült lisztet magyarországi és határon túli rászoruló szervezeteknek adják. A felajánlásokat augusztus 1-ig adhatják le az adományozók.

Idén hatodik évébe lépett a Magyarok Kenyere Program, melynek támogatottsága folyamatosan növekszik: 2011-ben 10 tonna, 2015-ben pedig már 440 tonna adománybúza gyűlt össze. A Pécsről indult kezdeményezés mostanra országhatárokon túlnyúló, nemzetegyesítő programmá nőtte ki magát – olvastuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) sajtóközleményében.

Horváth József, az Orosházi Gazdakör elnöke elmondta, hogy a NAK 2011-ben karolta fel a kezdeményezést, tavaly óta pedig stratégiai partnere a Magyarok Kenyere Programnak. Hangsúlyozta:  Idén az eddiginél is szélesebb körben szeretnék kiterjeszteni a jótékonysági programot a határon túli magyarlakta területekre. A Kárpát-medencei magyar gazdák támogatják a kezdeményezést és bekapcsolódtak az adomány gyűjtésbe.

A program kedvezményezettjei idén is a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által vezetett erdélyi Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a kárpátaljai Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon, az Oltalom Karitatív Egyesület, valamint a Pécsi Jótékony Nőegylet lesznek.

Minél több búzaszem, annál nagyobb összetartozás

Mellettük a Kamara megyei szervezetei által kiválasztott segélyszervezeteknek is jut az adományokból, tavaly több mint száz ilyen szervezet részesült a felajánlásokból.
– Minden adományt szívesen fogadunk, mert ebből kenyér készül a program támogatottjai részére – mondta Horváth József hozzátéve: –Ezt a programot mindenképpen támogatni kívánja úgy a gazdakör, mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, aki a hátteret biztosítja ehhez a munkához. Várjuk a gazdák, illetve ezt a gondolatot támogató emberek segítségét, akik egy-egy zsák búzával hozzájárulnak ahhoz a nemzetegyesítő gondolathoz, hogy minél több búzaszem, annál nagyobb összetartozás – fogalmazott az Orosházi Gazdakör elnöke.

Horváth József elmondta, augusztus 7-én lesz az összeöntés. Minden gyűjtőhelyről visznek Orfűre egy egy kisebb mennyiségű búzát, amiből liszt készül. A Kárpát-medence különböző pontjairól összegyűjtött búzából készült, a magyarság összetartozását szimbolizáló kenyeret Pécsett ünnepélyes keretek között megáldják.
– A Békés megyében összegyűjtött búzából Gyopárosfürdőn a Kenyérünnepen fogunk kenyeret készíteni. Az augusztus 20-i ünnepségek kenyereihez az alapanyagok idén is a határon túlról érkeznek: a vendégkovász a felvidéki Gútáról, a só megszokott módon a székelyföldi Parajdról érkezik, valamint idén első alkalommal a víz is, amit a Tisza forrásvidékéről hoznak– mondta Horváth József.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.