- hirdetés -

Nyereménnyel kecsegtetnek a telefonon jelentkező trükkös csalók. Most Heves megyében csaptak le, de az orosházi térségben is előfordult néhány hasonló eset az elmúlt években. Legyünk óvatosak!

A trükkös csalók kihasználják az emberek jóhiszeműségét. A régi módszereken túl újabb és újabb lehetőségeket keresnek, hogy megszerezzék áldozataik pénzét.

A napokban Heves megyében „tűntek fel” a csalók, akiknek áldozatai nem feltétlenül idősek, hanem korosztálytól függetlenül mindenki lehet – írta a police.hu.  A kiszemelt áldozatot felhívja valamelyik mobiltelefon-szolgáltató munkatársaként bemutatkozó személy, hogy a hívott fél kisebb pénzösszeget nyert, azonban az csak akkor vehető át, ha feltölti egy megadott telefon egyenlegét vagy megadja a számlaszámát, esetleg utal a számlájáról pénzt. A sértettek egy része ennek eleget tesz, azonban az állítólagos nyereményt természetesen nem kapja meg.

Vargáné Szombati Andrea megyei sajtószóvivőtől megtudtuk, Békés megyében és azon belül az orosházi térségben az elmúlt években előfordult néhány hasonló eset. Jellemzően 5-10 ezer forint körüli kár érte a sértetteket.

Kiemelte, a bűncselekmények megelőzhetőek, ha a hívott fél a hallott információkat leellenőrzi, mielőtt pénzt utal át vagy feltölti a számára ismeretlen telefonszám egyenlegét. Felhívja annak a cégnek az ügyfélszolgálatát, amelynek képviselőjeként a telefonáló bemutatkozik és megkérdezi: van-e olyan nyereményjáték, amelyen állítólag nyert.

– Ismeretlen telefonálóknak senki ne adja meg semmilyen személyes adatát és bankszámlája, bankkártyája számát, kódját sem. A nyereményjátékokról, nyereményekről szóló e-maileket is a fentieknek megfelelően kell kezelni. Gyanakvásra ad okot, ha a nyeremény átvételét feltételekhez kötik, pénz átutalásától, egyenleg feltöltésétől teszik függővé – hangsúlyozta Vargáné Szombati Andrea.

Ha úgy érzik, csalás áldozatává váltak, a lehető legrövidebb időn belül tegyenek bejelentést a rendőrségen. A hívással kapcsolatos információkat, különösen annak pontos időpontját, mindenképpen jegyezzék fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.