- hirdetés -

Ami idejét múlt elengedik, ami jól megy, megerősítik. Együttműködést terveznek a Kodolányi főiskolával, hogy megtalálják a jövő orosházi Rotarystáit. Az egyik alapító tag, Dominkó Sándor pedig magas szintű rotarys elismerést kapott.

Az Orosfarm Zrt. központjában, Cinkuson tartotta értékelő és tisztújító ülését július 2-án a Rotary Club Orosháza. A Rotary szabályzata szerint évente új elnök vezeti a szervezetet, akit hivatalos ünnepségen iktatnak be.

A múlt hét szombati eseményen a leköszönő elnök, Mák Imre értékelte az eltelt esztendőt. Kiemelte, mindent megvalósítottak, amit elterveztek.
– Több mint 10 program futott az elmúlt egy évben, és közel 2 millió forint értékben juttattunk adományt vagy készpénzt különböző helyekre. Ezek közül visszatérő a Rotary gyermektábor, ahol 1 hétig táboroztatunk 40 rászoruló gyermeket. Fontos volt az adventi forralt bor és kalácsosztás, az itt kapott adományok is a tábor megvalósítását szolgálták. A Vadvirág Esély Klubot idén is támogattuk, most egy számítógépet kaptak a diákok. Sikeres volt a pálinkamustra is, ahol sok környékbeli klubtag is jelen volt. Az egyik legnagyobb értékű támogatás pedig a városi nyugdíjas kluboknak juttatott vitamin volt. Amit tudtunk, megtettünk, így nyugodt szívvel adom át az elnöki láncot utódomnak – hangsúlyozta Mák Imre.

Mák Imre átadja az elnöki láncot Laczi Sándornak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Mák Imre átadja az elnöki láncot Laczi Sándornak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hozzátette, a helyi civil szervezetekkel tovább fejlődött a kapcsolatuk, több olyan taguk is van, akik más szervezetekben is aktívak, ez pedig növeli a hatékonyságot.

Jöjjenek a hölgyek és a fiatalok

Az új elnök – aki 2010-2011-ben már vezette a klubot – Laczi Sándor lett, akinek nagy tervei vannak a következő évre. Ahogy beszédében fogalmazott, senki nem fog unatkozni a klubtagok közül.
– Vannak bevált programjaink és szeretnénk frissíteni is, ami felett eljárt az idő, azt elengedjük. Létszám bővítést tervezünk, és szeretnénk hölgyeket látni a sorainkban, ami elvárás az egészt Rotarynál is. A jövőben inkább a városra fókuszálunk, a programok, támogatások többségét ide koncentráljuk – mondta Laczi Sándor.

A Rotary Klub tagságának többsége 45-50 év feletti, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalításra. De egy ilyen jellegű klub nehezen vonzza be a fiatalokat.
– Ők hozzánk képest nagyon pörögnek, más az életstílusuk. A Rotaryban heti rendszerességgel találkozunk, mindenki tagja valamelyik munkacsoportnak és mindenkinek van feladata. A fiataloknak ezt nem egyszerű megvalósítani: aki előtte áll a családalapításnak, annak anyagi gondjai vannak, aki már túl van rajta, annak a család a legfontosabb, így időhiányban szenvednek.

Az ő szemléletük, látásmódjuk más, mint a miénk, számítunk az ötleteikre. Ezért is szeretnénk kihasználni a Kodolányi főiskola Orosházára költözését, ezért elkezdjük előkészíteni a Rotary ifjúsági bázisának, a Rotaract Clubnak a megalakítását.

Ez persze nem azonnal működne, hosszabb távú terv, de ez jelentheti a Rotary Club Orosháza jövőjét – tette hozzá Laczi Sándor.

Paul Harris díj Dominkó Sándornak

A Rotary International alapítójáról, Paul Harrisről elnevezett elismerést azok kapják, akik sokat tettek a Rotary-s eszmékért. A Paul Harris díj feltétlen jelzője a kiemelkedő egyéni teljesítmény, de egy klub működésének is értékmérője, a díjazottak száma nemzetközi mértékkel minősíti az érintett klubot.

A Rotaryban adható legnagyobb elismerést ezúttal Dominkó Sándornak adta át a leköszönő elnök.
– Az orosházi klub újraalapításától, 2004-től aktív tagunk. Lehetőségeihez mérten, sőt sokszor azon is túl támogatta a klubot és a célkitűzéseinket. Amikor felmerült a neve, azonnal, egyhangúlag szavazta meg mindenki a felterjesztést, amit nagy örömünkre meg is kapott – mondta méltatásában Mák Imre.

Dominkó Sándor munkáját Paul Harris Díjjal ismerték el (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Dominkó Sándor (j) munkáját Paul Harris Díjjal ismerték el (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Dominkó Sándor kissé elcsukló hangon köszönte meg az elismerést, és úgy fogalmazott, lehetőségihez képest a továbbiakban is részt vesz a klub életében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.