- hirdetés -

A nyári melegben sokan használnak különféle klímaberendezéseket akár otthon vagy munkahelyen, hogy átvészeljék a hőséget. Ennek megvannak a maga előnyei, hiszen a hűtött helyiségekben hatékonyabb a munkavégzés, pihentetőbb az alvás, illetve a sofőrök esetében nagyobb koncentrációképesség. A klíma használatának azonban vannak a szabályai.

A nyári hónapokat megelőzően, de legkésőbb mielőtt a klímát használjuk, ajánlott annak tisztítását elvégezni, hiszen rengeteg bacilus és gomba telepedhet meg a berendezésekben, szellőzőrendszerek közegében, szűrőkön és légkezelő gépekben.

Az ÁNTSZ  is felhívja a figyelmet arra hivatalos honlapján, hogy a nem megfelelően karbantartott klímaberendezések egészségügyi veszélyeket rejthetnek magukban.  A gyermekek, kismamák, idősek és akik valamilyen légzőszervi megbetegedésben, allergiában szenvednek, azok lehetnek leginkább  érintettek a klímák által terjedő asztmás és allergiás megbetegedésekben.

Az sem elég, ha szakemberrel tisztíttattuk ki a berendezéseinket, hiszen a klimatizált helyiségek levegője néha túl száraz, amely további légzőszervi panaszokat okozhat. A szakértők azt javasolják, hogy a relatív páratartalom értékét 50% körül érdemes tartani. Emellett kerüljük, hogy a hideg levegő közvetlenül érjen bennünket, ugyanis az a szem, torok és az orr nyálkahártyájának kiszáradását okozhatja, de felléphetnek ízületi fájdalmak vagy akár gyulladásos, esetleg megfázásos tünetek is.

A járművekben évente kétszer érdemes kitakaríttatni a klímaberendezést (Fotó: Rosta Tibor)
A járművekben évente kétszer érdemes kitakaríttatni a klímaberendezést (Fotó: Rosta Tibor)

Nem csak a munkahelyi és otthoni, de az autó klímaberendezését is megfelelően karban kell tartanunk, ugyanis a fertőzésveszély ezeknél a rendszereknél is fennáll.

Az autóklíma tisztításról Vági Krisztiánt, a Gazdag Karosszériaszerviz klímaszerelőjét kérdeztük:
– A klímák párologtató része benedvesedik, ezért telepednek meg benne a gombák és a baktériumok, a szűrőbe pedig kosz, falevelek és bogarak kerülnek. Ha ezeket a problémákat nem orvosoljuk rendszeresen, akkor betegségeket okozhat a klíma, illetve nem tud majd rendeltetésszerűen működni – mondta el a szerelő.

Hangsúlyozta, hogy az autó klímáját évente kétszer, tavasszal és ősszel kell kitakaríttatni. A szezon előtt egyértelmű, hogy ki kell tisztítani a berendezést, viszont a nyári használat közben megtelepednek a baktériumok, amelyek télen is ugyanúgy velünk utaznak és a fűtéssel szintén bekerülnek a jármű légterébe, így a koszt lélegezzük be, ezért egy szezon utáni takarítás sem árt.

Az autóklíma szerelő ózonnal fertőtleníti ki a szellőzőrendszerek járatait, illetve, ha szükséges a klímagázt és a pollenszűrőt is kicseréli. A karbantartás körülbelül 5000 forintba kerül a műhelyekben, de ez az összeg a szűrő árát nem tartalmazza. A gáz feltöltése átlagosan 14 ezer forint, de ez nagyban függ az autók típusától is. Viszont ha nem pótoljuk, akkor az a tartály kilyukadásához vezethet, melynek javítása sokkal drágább, ugyanis akár 100 ezer forintot meghaladó kár is keletkezhet, mert ilyenkor már az egész berendezést ki kell cserélni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.