- hirdetés -

Számos tévhit kering a köztudatban, mit ehetnek és mit nem a kutyák. A csoki például halálos is lehet a kutyák számára. 

A „Szabad a gazdi” program honlapján nem csak a kutyák otthonra találásáért dolgoznak. Fontosnak tartják, hogy hűséges társaink megfelelően legyenek tartva, ehhez igyekeznek minden szükséges információt megadni.

Nekünk édesség, nekik méreg

Amíg az emberek számára a csokoládé édes élvezetnek számít, addig a kutyáinkra komoly – akár halált okozó – veszélyt is jelenthetnek. A csokoládéban az úgynevezett teobromin nevezetű anyag mellett a koffein is megtalálható. Izgató, serkentő, vérnyomást növelő és még vízhajtó hatással is bírnak a központi idegrendszerre.

A mi szervezetünk hamar lebontja ezeket az anyagokat, kedvenceink vérében a teobromin még 20 órával a fogyasztás után is kimutatható. A csokoládémérgezésre utaló tünetek, akár órákkal később is jelentkezhetnek, de a leggyakrabban másnap jönnek elő.

Tehát ha hányást, hasmenést, izgatottságot, szapora szívverést illetve nyálzást tapasztalunk a blökinknél, azonnal orvoshoz kell vinni, hiszen súlyosabb esetben veseelégtelenséget, szívritmuszavart, légzéselégtelenséget okozhat, ami aztán az állat elpusztulását is jelentheti.

Nekünk élvezet, nekik az életükbe kerülhet (Fotó: citydogs.hu)
Nekünk élvezet, nekik az életükbe kerülhet (Fotó: citydogs.hu)

A csokoládémérgezésre egyelőre nincs kimondott ellenszer, de a még fel nem szívódott méreganyagokat hánytatással távolítják el a kutya szervezetéből, emellett pedig ügyelnek a légző- illetve keringési rendszerre – írja a „Szabad a gazdi” program honlapja.

Az “egészséges cukor” is végzetes lehet

Korunkban egyre elterjedtebbek a különböző diéták, tudatos táplálkozási módszerek. A paleolit diéta is ilyen, amiben a cukor helyettesítésére a xilititet – ismertebb nevén a nyírfacukrot – alkalmazzák. Kevésbé emeli meg a vércukorszintet és energiatartalma is töredéke a kristálycukoréhoz képest.

Ez nem jelenti azt, hogy kedvenc négylábúnk is kaphat, hiszen már kis mennyiségben komoly következményei lehetnek. Ennek oka, hogy tőlünk eltérő módon dolgozza fel a szervezetük a cukrot.

Xilit fogyasztása esetén, hirtelen megugrik az inzulinszintjük, melynek hatására vércukorszintjük leesik. A xilitmérgezésre eltérően reagálhatnak az ebek, ezért fokozottan ügyeljünk, ugyanis 0,1 g/testtömeg kilogramm is végzetes lehet. Tünetként gyengeséget, remegést, hányást, görcsöket, ájulást, zavartságot okozhat. Nagyobb adag hosszabb idő alatt életveszélyes állapotot idézhet elő, hiszen ekkor károsodik a máj és véralvadási problémák is feltűnhetnek. Amennyiben a mérgezés jeleit tapasztaljuk, kezdjük el hánytatni a kutyát, de ha már a fent említett tünetek jelentkeztek a félrenyelés kockázata miatt ez szigorúan tilos. Ilyenkor fontos, hogy emeljük az állat vércukorszintjét, akár cukros vízzel, mézzel, lekvárral, de a legfontosabb, hogy azonnal vigyük orvoshoz!

Felelősséggel tartozunk kedvencünk egészségért, nekünk kell gondoskodnunk erről helyettük. A szeretetünket tehát ne édességben fejezzük ki számukra. Sok hasznos információt találhatunk a „Szabad a gazdi” program honlapján. Többek között mivel tápláljuk kutyánkat, ahhoz, hogy egészséges és boldog társunk legyen hosszú éveken át.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendő csemege a makadámdió. Tudományos kísérletek kimutatták, hogy csökkenti a szívroham kockázatát illetve a vér koleszterinszintjét. Kutyánknak azonban halálos méreg, egy 15 kg súlyú eb számára már 4 szem is végzetes kimenetelű lehet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.