- hirdetés -

Az aktív korúak ellátásában (foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás) részesülők számára fontos változások léptek életbe május elsejével.

A személyes adatokban történt változásokat 15 napon belül nemcsak a foglalkoztatási osztályon, de a hatósági osztályon is kötelesek bejelenteni. Bejelentési kötelezettsége van az ügyfélnek akkor: ha a kérelem benyújtása időpontjában az ügyfél más rendszeres pénzellátást (pl. GYED, GYES, ápolási díj, időskorúak járadéka, öregségi nyugdíj, stb.) igényel; 8 napos bejelentési kötelezettsége van az ügyfélnek, ha akkor nyújt be kérelmet más rendszeres pénzellátás iránt, amikor részére már az aktív korúak ellátását még nem jogerős határozattal megállapították; vagy ha az ellátással párhuzamosan más rendszeres pénzellátást vagy a munkaügyi hatóságnál álláskeresési támogatást igényelt.

Az ellátás folyósítása szünetel, ha az ügyfél munkát vállal, közfoglalkoztatásban, vagy támogatott képzésben vesz részt. Ezekben az esetekben az ügyfél szintén köteles – a munkaügyi hatóságnál történt bejelentésén túlmenően – a hatósági osztálynál is ezt a tényt 8 napon belül bejelenteni. Csakúgy, mint ezek megszűnését.

A bejelentéseket személyesen a fentieken túlmenően az Orosházi Járási Hivatal Kormányablakában (Orosháza, Szabadság tér 3. – volt okmányiroda épülete), a települési ügysegédeknél, vagy postai úton is megtehetik.

A bejelentések elmulasztása vagy a határidőn túli bejelentés esetén a jogosulatlanul felvett ellátás kamatos kamattal történő visszafizetését vonja maga után!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.