- hirdetés -

Az országos tisztifőorvos vasárnap éjfélig másodfokú hőségriasztást adott ki. Hétfőn egy hidegfront hoz majd felfrissülést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé. Péntektől vasárnapig sokfelé a 27 Celsius-fokot is meghaladja a napi középhőmérséklet. Hétfőtől lassú mozgású hidegfront okoz felfrissülést.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mindenkit arra kér, hogy az elkövetkező napokban különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre.

A nagy melegben sok vizet kell inni (Fotó: Rosta Tibor)
A nagy melegben sok vizet kell inni (Fotó: Rosta Tibor)

Tanácsos kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a tűző napon. Megfelelő ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben.

A rizikócsoport: gyerekek, idősek, betegek

A nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Az Orosházi Kórház kardiológiai osztályának vezetője, ifj. dr. Dani Győző főorvos is a megfelelő folyadékbevitelre hívta fel a figyelmet. Kiemelte, az idősek hajlamosak arra, hogy nem isznak elegendő folyadékot a nagy melegben, így rájuk fokozottabban kell figyelni. Az innivaló azonban semmiképpen se legyen alkoholos vagy cukros.
– A folyadékvesztés ilyen nagy melegben komolyabb, hiszen nemcsak az izzadás vagy vizeletleadás során veszítünk folyadékot, hanem a kilélegzett levegőben is sokkal több víz van, ez pedig nem látszik – emelte ki a főorvos.

Hozzátette: az időseknél nagyobb a rizikófaktor, ezért a nagy melegben a szokásosnál jobban kell figyelniük magukra. Ne végezzenek megterhelő munkát és ne menjenek a tűző napra. A gyógyszereiket pontosan vegyék be, a vérnyomásukat akár többször is mérjék meg naponta és minél többet tartózkodjanak a hűvös lakásban.

Az autóval közlekedők figyelmére is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, fokozott óvatossággal kell vezetni. Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Itt lehet hűsölni Orosházán

Kánikula idején több orosházi intézményben lehet egy kicsit felfrissülni, megpihenni, éljünk a lehetőséggel, ha szükségét érezzük. Petőfi Művelődési Központ, Justh Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára (Kossuth u. 3.), Platán Idősek Otthona (Teréz u. 14. ), Ezüst Fenyő Idősek Otthona (Táncsics u. 8. ), Nappali Melegedő (Szabó Dezső u.), Öreg Tölgy Klub (Iglói u. 7. ), Reménység Klub (Lórántffy u. 35. ), Gyöngyvirág Klub (Székács J. u. 3. ), Őszirózsa Klub (Kiss E. u. 19.), Orosháza Jézus szíve katolikus templom előtere (Széchényi tér 1.). A főtéren pedig párakapu javít egy kicsit a komfortérzeten.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.