- hirdetés -

Megkezdődött a zöldborsó betakarítása az Orosfarm Zrt. földjein, a munkálatokat kissé késleltették az elmúlt napok esőzései, de így is rendben folynak, a hét végig a termőterületnek megközelítőleg 30 százalékával végeztek.

Éjjel-nappal dolgoznak a gépek ezekben a napokban az Orosfarm földjein, összesen több mint 600 hektár zöldborsó vár betakarításra.
– A cégnek 480 hektár saját területe van, plusz még 140-150 hektáron szoros integrációban borsót termeltetünk, így összesen 630 hektár terület a feladat, amit be kell takarítani – részletezte Németh Imre, az Orosfarm Zrt. növénytermesztési vezetője hozzátéve, hogy a hét második feléig a terület 27 százalékával végeztek.

A termésátlag hat, hat és fél tonna hektáronként, ami jónak számít. Ez egyrészt a kedvező időjárásnak, másrészt annak köszönhető, hogy a korai fajták mindig sikeresen teremnek. A mostani eső miatt pedig Németh Imre szerint arra is van remény, hogy a későbbi fajták szintén jó hozamot produkáljanak.
– Tizenhat különböző tenyészidejű fajtával kell megoldanunk a betakarítási szezont, ezeket külön szakaszokban vetjük el. Március 21-től május 5-éig tart a vetési időszak, ezt 5-6 hét, ez idő alatt szakaszoljuk be a fajtákat azért, hogy a betakarítási idény 28-30 napra széthúzható legyen és folyamatosan legyen érőfélben lévő borsó.

Archív fotó: Rosta Tibor
Archív fotó: Rosta Tibor

A termést hűtőházaknak, szárítónak és konzervgyárnak értékesíti a cég. Az idén négy irányba szállítanak.
– Albertirsára a hűtőbe, Pusztaszerre szállítunk egy budapesti székhelyű cégnek, ott szárítóban történik a feldolgozás. A harmadik az Agrosprint nevű cég, amelynek Karcagon és Nyírlugoson van telephelye, mind a két helyre szállítunk, illetve a nagykőrösi konzervgyárral van még szerződésünk – sorolja Németh Imre.

Mivel az összes partnerük meglehetősen messze van, az áru pedig romlandó, ezért abban bíznak, hogy rövidesen elkészül a békéscsabai hűtőház, így egy közeli feldolgozóba is szállíthatnak, ami jelentősen mérsékelné a költségeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.