- hirdetés -

A különböző elhelyezkedésű, rendeltetésű, nagyságú vagy védettségű építmények jogszerű elbontására eltérő hatósági rendelkezések vonatkoznak. Nézzük e szabályok egy részét!

A műemléket érintő, a helyi építészeti örökségvédelemmel érintett valamint a zártsorú vagy ikres beépítésű építmény bontása esetén – ha a bontás érinti az építmény alapozását, vagy csatlakozó tartószerkezetét – bontási engedélyt kell kérni. Ennek kiadása a – műemlékek kivételével – jegyzői hatáskör. A kérelem előterjeszthető elektronikusan, ügyfélkapun keresztül az elektronikus dokumentációs rendszer (ÉTDR) használatával vagy papír alapon. Az építtető vagy meghatalmazottja a kérelmet személyesen is benyújthatja a kormányablakban, a jegyzőnél, vagy a területileg illetékes építésügyi vagy -felügyeleti hatóságnál.

A kérelemhez csatolni kell a tervező által elkészített építészeti-műszaki dokumentációt, melyet kizárólag elektronikus formában lehet benyújtani. A bontási engedélyezési eljárásért a bontandó építmény hasznos alapterülete 100 m2 -ként 10000 Ft illetéket kell fizetni. Papír alapon benyújtott kérelemhez illetékbélyeg, elektronikus eljárás esetén átutalás szükséges.

Az ügyintézési határidő 21 nap. A hatóság az engedély kiadása előtt szemlét tart. Ha a szemlén megállapítja, hogy a bontást engedély nélkül elkezdték, akkor a kérelmet elutasítja, és építésügyi bírságot szab ki.

A bontási engedély a jogerőssé és végrehajthatóvá válástól számított egy évig hatályos. Az engedély érvénye meghosszabbítható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.