- hirdetés -

Már alsó tagozatban tudta, hogy testnevelés tanár lesz, hamar felfigyeltek szervező készségére és szorgalmára. Évek óta vezető szerepet tölt be a városi sportélet különböző területein. Mint mondja, az egészséges életmódra való nevelést már óvodás korban kell elkezdeni. Ez cél motiválta a Nagy Sportágválasztóhoz kapcsolódó pályázat megírására.

1970-ben született Orosházán, itt járt óvodába, és általános iskolába is.
– A pályafutásomat egészen innen számolom, hiszen másodikos korom óta tudom, hogy testnevelő leszek. Már akkor sportoltam, és ez kitartott a gimnáziumban is – mesélte Marosvölgyiné Rideg Ágnes.

– Ha lehet ezzel egy kicsit dicsekedni, kitűnő tanulmányi eredménnyel és érettségivel végeztem a Táncsics gimnáziumban. Nagyon jó testnevelő tanáraim voltak, akiknek sokat köszönhetek. A testnevelés mellé a biológia szakot választottam, és 1992-ben, az akkori Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán diplomáztam – folytatta az Eötvös katolikus iskola tanára, aki 15 éve pedagógus ebben az intézményben.

Marosvölgyiné Rideg Ágnes (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Marosvölgyiné Rideg Ágnes (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Büszkén mesélte, egykori igazgatója úgy gondolta, többre hivatott, és először elvégezte a matematika kiegészítő szakot, majd 2008-ban az egyetemet is.
– Mostanra elmondhatom, hogy középiskolai tanár lett belőlem, és nem testnevelésből, amit eredetileg választottam, hanem matematikából, amire nem is gondoltam akkoriban – mondta Ágnes mosolyogva, majd hozzátette: – Az élet úgy hozta, hogy ebben az évben együtt ballagok a nyolcadikos osztályommal, mert szeptembertől a Táncsics gimnáziumban fogok tanítani matematikát és testnevelést.

A sport az összetartó erő

A jelenből visszatértünk a múltba, hiszen adódott a kérdés: hogyan kezdődött a sportszervezési munkája?
– Már általános iskolában is elég sok mindent szerveztem az osztályomban. Munkába lépésem után egy évvel testnevelés munkaközösség vezető lettem, az iskola összevonások után a városi testnevelés munkaközösség vezetője, 2009-től három évig az Eötvös csarnok vezetője, és 2009-től vállaltam a sportiskola vezetését is. Sok pályázatban vettem részt, mint szakmai vezető, az idei Nagy Sportágválasztóban a pályázat írójaként vállaltam szerepet. A sport elég sok területén vállaltam vezetői szerepet, és szeretem is csinálni, de elsősorban a tanítani szeretek – fogalmazott a tanárnő.

Egykori mentora, Bencsikné Kiss Edit 2013-ban őt javasolta a Városi Diáksport Bizottság elnöki tisztségére. Minden olyan iskolai sportrendezvény szervezéséből kiveszi a részét, ami kapcsolódik a városi sportéletbe.

Az interjú közben azon gondolkoztam, hogyan fér bele ez a sok minden egyetlen ember életébe, mi a célja, és mi ad ehhez erőt.
– Azt vallom, hogy az egészséges életmód elsődleges feladat óvodás kortól egészen nyugdíjas korig. Sok a mozgásszervi betegség, a túlsúlyos gyerek.

Nem pártolom, hogy a mai gyerekek beszélgetés helyett a számítógép vagy a telefon mellett ülnek, és elfelejtenek egymással közvetlenül beszélgetni. Kellenek olyan programok, ami az embereket összetartja, egy picit közösséggé formálja. A sportnak megvan ez az összetartó ereje.

A sportszervezést szabadidőmben tovább szeretném folytatni, hiszen az a célom, hogy segítsek a városi sportéletet fenntartani. Egy testnevelő számára az egyik legnagyobb öröm látni egykori diákjaink sportolóként elért sikereit, és tudni azt, hogy ebben nekünk is részünk volt – mondta a motivációról Marosvölgyiné Rideg Ágnes.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.