- hirdetés -

Szűcs Ferenc, Polyák László, Kvasznovszki József és Buza Barnabás is azt várja, hogy bátran, okosan játszva eredményes lesz majd a magyar labdarúgó válogatott. Hárman továbbjutást is várnak, de négyféle végső győztest neveztek meg.

Ma van a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság negyedik napja, és már csak egyet kell aludni ahhoz, hogy 30 év kihagyás után újra pályára lépjen a magyar válogatott nagy nemzetközi tornán (Eb-n ráadásul utoljára 44 éve szerepeltünk).

Kiharcolták a kijutást a Norvégok ellen - most ismét bizonyíthatnak (Fotó: Mti)
Kiharcolták a kijutást a Norvégok ellen – most ismét bizonyíthatnak (Fotó: Mti)

Június 14-én 18 órakor Bordeaux-ban játszunk az osztrákok ellen. Az Eb eddigi meccseit elnézve elég kiegyenlített a mezőny, nem láttunk olyan csapatot, amelyik epizódszereplő lett volna, az esélytelenek is keményen hajtottak és nagy munkára kényszerítették a jobb csapatokat.

A netes poénok is beindultak
A netes poénok is beindultak

A várakozás óriási, a netes oldalak és fórumok tele vannak esélylatolgatással. Mi most négy orosházi labdarúgó edzőt kérdeztünk meg, mit vár a magyaroktól, és ki nyeri az Eb-t?

Szűcs Ferenc: Visszakerülhetünk a nemzetközi focitérképre

Szűcs Ferenc az orosházi labdarúgás dojenje. Egykori kiváló labdarúgó, több csapat edzője is volt, 1968-69-ben Etiópia szövetségi kapitányaként is dolgozott.

– A játékosok nagyon fel vannak doppingolva a lehetőségtől, remélem, ez a nagy akarás nem csap át görcsösségbe. Az elmúlt évtizedekben a magyarok kiestek a nemzetközi vérkeringésből, többségük nem tudja, milyen egy ilyen jellegű tétmeccs hangulata, a játékosok meglepődhetnek egy egy bírói ítéleten és a rengeteg szurkolótól. Ezek a nehézségek.

Szűcs Ferenc
Szűcs Ferenc

Ami viszont jó, az a csoport beosztás és a sorsolás. Jó, hogy az osztrákok ellen kezdünk, hiszen inkább a mi stílusunkat játsszák, ami fekszik nekünk. Döntetlent tippelek, hogy góllal vagy gól nélkül, majdnem mindegy. Persze jó lenne már az első meccsen betalálni, önbizalmat adhat. Izland keményebb dió lesz, erőfocit játszanak, jóval keményebbek, gyorsabbak, ruganyosabbak nálunk.  A Portugálok viszont verhetők jó védekezéssel és okos, felépített támadásokkal. Nagyon kiélezett küzdelmek lesznek a mi csoportunkban is, az eddigi meccseken is látszott, eddig senki nem volt alárendelt. Nem kell félni semmitől és senkitől, 100 százalékos koncentráció kell, akkor meglesz a továbbjutás, a csoport harmadik helye elérhető. Talán kicsit sokat spekulál a kapitány, hogy az 5 csatárunkból kit játszasson, ez pedig meghatározza a további taktikát is. Hátul szerintem nagyjából rendben van a válogatott, bár a Juhász-Guzmics duó talán jobb lenne hátul. Juhász a megszerzett labdákat nem adja el, kicsit tartok attól, hogy Lang ideges lesz, és hibázni fog. Majd látjuk.

Ki nyeri az Eb-t? – Nagyon komoly és erős csapatok vannak kint, sok az esélyes. Az eddig látottak alapján nem lepődnék meg, ha Horvátország lenne a befutó. Kiváló játékosaik vannak, és mint a törökök ellen is láttuk, soha nem adják fel!

Polyák László: ha verjük az osztrákokat, továbbmegyünk!

Polyák László, a megye I-es Rákóczi Vasas edzője, aki mindig is szókimondásáról volt híres.

– Először is örülök, hogy kint vagyunk az Eb-n. Én már vagyok olyan idős, hogy háromszor is láttam világbajnokságon játszani a magyarokat. 1978-ban, 1982-ben és 1986-ban is nagy elvárások voltak, minimum a csoportkörből való továbbjutást várta tőlük az ország. Most talán, hogy 30 év után jutottunk ki nagy versenyre, már ennek a ténynek is örülni kell. Annak meg pláne örülök, hogy a srácoknak, akik szeretik a focit, végre nem külföldi csapatokat kell választaniuk, lehet drukkolni a magyaroknak, újra születhetnek hazai hősök.

Polyák László elégedett, de ennél is jobb eredményt akar (Archív fotó: Melega Krisztián)
Polyák László (Fotó: Melega Krisztián)

De nézzük az esélyeket. Ha három csoportmeccsből egyet nyerünk, az már jó lesz. A legnagyobb esélyt erre az osztrákok ellen látok. Ez toronymagasan a legfontosabb, ha itt megvan a 3 pont, reális esély lehet a továbbjutásra. Az ő stílusuk fekszik nekünk, korábban jó eredményeket értünk el ellenük. Izland ellen nagyon nehéz lesz a stílus miatt és ők most nagyon erősek. A portugálok a csoport legnagyobb esélyesei, de szerintem jó koncentrációval ők is verhetők. De előbb húzzuk be az osztrák meccset. Ha nem lesznek megijedve és mernek focizni a fiúk, a biztonságos védekezésre alapozva lehet esély. Szerintem nyerünk egy góllal. Remélem ezt azért is, mert lesz szerencsém a helyszínen megnézni ezt a meccset.

Ki nyeri az Eb-t? – Sok az esélyes, elképesztő keretű válogatottak vannak kint. De nekem mindig egy tippem van erre a kérdésre évtizedek óta: Németország.

Kvasznovszki József: A realitás nem mellettünk szól, de a fociban bármi lehet

Kvasznovszki József, az Orosháza FC korábbi edzője, akikkel 2010-ben feljutott az NB II-be.

– Az egész országot érdekli az Eb, és ez jó érzés, hogy mi is ott vagyunk, óriási dolog már a kijutás is. A csoportban minden válogatott lényegesen nagyobb játékerőt képvisel papíron, mint a mienk. Az osztrákok többsége Bundesliga és Premier League élcsapatokban játszik, jobban szokva vannak a téthez, mint a mieink. Jó lenne a továbbjutás, de nem ez a realitás, ám a futballban sok a meglepetés, semmi nincs előre lefutva.

A meccset eldöntő Baranyai még a kispadon Kvasznovszky edző mögött (klikk a képre)
Kvasznovszki József (Fotó: Melega Krisztián)

Ami fontos, hogy minden egyes megszerzett gólnak és pontnak örülni kell! Mellettünk szól, hogy a játékosainkban munkálkodhat a bizonyítási vágy. Bizonyítani akarnak az országnak, és nem utolsó sorban itt a lehetőség, hogy jó játékukkal eladják magukat egy jobb csapatnak. Ezek mentálisan sokat jelentenek. Bernd Storck kapitány nagyon rendbe tette fejben a csapatot, de egyelőre nem látok olyan játékost, aki el tudna dönteni egy meccset. Nikolics körül egyelőre nagy csend van, pedig lengyel gólkirály. Lehet, hogy direkt el akarták dugni kicsit a világ elől. Mellette Németh Krisztián is sokat segíthet, nekik egy villanás elég a gólhoz. Ahogy mondtam, a fociban minden előfordulhat, az első meccsre 1-1-es döntetlent tippelek.

Ki nyeri az Eb-t? – Talán ez a legnehezebb kérdés, főleg, hogy még nem is láttuk játszani az összes csapatot. Mivel évekig ott játszottam, ismerem a hátterüket, az erős labdarúgó bázisukat, így Belgiumra tippelek.

Buza Barnabás: az osztrákok lenéznek minket, ebből lehet erőt meríteni

Buza Barnabás, a Rákóczi Vasas játékosa, az OMTK-ULE 1913 szakmai vezetője:
– Már abból sokat kamatoztathat a magyar foci, hogy kijutottunk az Eb-re. Ezt látom az utánpótlás edzéseken is, a gyerekek focilázban égnek. Pici pozitív élmény kell, hogy a magyar labdarúgás újabb lendületet kapjon.

Buza Barnabás vezeti az utánpótlás szakmai csapatát (Fotó: Betkó Tamás)
Buza Barnabás (Fotó: Betkó Tamás)

A német szövetségi kapitány nagyon jól összerakta a magyar válogatottat. Azt várom, hogy masszívak leszünk hátul, és ha az első 20-25 percet kihúzzuk kapott gól nélkül, akkor bátrabban támadunk majd. Pozitív vagyok, pontot, pontokat várok a csapattól. Az osztrák sajtó nagyon lehúz minket, szerintem ez kedvez nekünk, nem nyom minket a tét. Ez volt a Norvégok ellen is, parádés győzelem lett a vége. Az eddigi meccseken láttuk, hogy pici dolgokon múlnak a győzelmek, így nekünk is van esélyünk egy jó eredményre. Azt tippelem, hogy továbbjutunk a csoportból, akár másodikként is, Izlandot és Portugáliát is meg lehet verni kellő önbizalommal. A drukkereken biztos nem múlik majd, sokan mennek Franciaországba, és itthon is egy ország szorít a fiúkért. Én a Focifaluban nézem majd a meccset kedd este a csapattársaimmal és az ULE-s játékosaimmal. Tippem, hogy egy nagy meccsen 2-1-re nyerünk.

Ki nyeri az Eb-t? – Megválaszolhatatlan kérdés, de mivel választ kell adnom, így Franciaországra tippelek.

Ennyi tehát az edzői esélylatolgatás. Június 14-én, 20 óra körül már okosabbak leszünk. Arra buzdítunk mindenkit, hogy vegye fel a címeres mezt, sálat, sapkát, fesse ki magát piros-fehér-zöldre és jöjjön ki a főtérre, a Focifaluba drukkolni a magyar válogatottnak, hiszen társaságban igazi a buzdítás. Pláne, ha nyerünk is…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.