- hirdetés -

Immár országos híre van az orosházi származású Petrus Márta könyvének. Talpra állás művészete címmel hiánypótló kiadvánnyal jelentkezett, amely saját élményen alapszik.

Márta két éve egyedül neveli két gyermekét, válása okán blogot indított, ahol megosztotta tapasztalatait: a könyv ebből nőtt ki. A tanári végzettséggel rendelkező fiatal nő, aki Szigetszentmiklóson online marketinggel foglalkozik, kézirata elkészültekor szakértőket kért fel, hogy az általa megfogalmazottakat lektorálják.

Könyve saját élményen alapszik
Könyve saját élményen alapszik

Jogász, ügyvéd, gyermekvédelmi szakember, mediátor, pszichológus és pénzügyi tanácsadó is részt vett ebben a munkában, és csatlakozott a folytatáshoz is. Ami a „Kampány a kulturált válásért” elnevezésű mozgalomként lesz egyre ismertebb. Work-shopokat tartanak majd az ország több pontján, várhatóan az ősz folyamán Orosházán is.
– Muszáj tudatosítani az emberekben, hogy igen, váljunk, de a gyerekekre nekünk, felnőtteknek kell odafigyelni – hangsúlyozza Petrus Márta. – Fel kell ismerni, hogy ha bántjuk a másik felet, azzal a gyermekünket is bántjuk! Ráadásul tudjuk, hogy a gyerek hibáztatja magát a válásért, mert fogalma sincs a kialakult helyzetről.

A blog révén közösség kovácsolódott – állítja a szerző, amit az is bizonyít, hogy a karácsonyi időszakban a Jézuska Járat jótékonysági akcióban sokan csatlakoztak az adományozáshoz (akkor a Hét embere is lett nálunk – a szerk.). Mártához hasonlóan sokan vállalták arcukat, nevüket, sokan, akik hasonló cipőben járnak.

Petrus Márta
Petrus Márta felvállalta a válást

– Itt mindannyian felvállaltuk a válást, beszélünk érzéseinkről, feltesszük kérdéseiket. Erőt ad a sorsközösség, tudjuk: mindenki ugyanazon megy át, mindenkinek hasonló a problémája – mondja Márta.

– Idézőjelesen: magunkra vagyunk hagyva, pedig lassan többen vagyunk elváltak, mint házasságban élők. A problémáinkat csak a hasonló helyzetben lévőkkel tudjuk megbeszélni, vagy azokkal, akik már átmentek rajta. Nem házasságellenes vagyok, de csak mi értjük meg egymást. Közös bennünk, hogy ha másképp is ment szét egy-egy kapcsolat, hasonlóak a fázisok, és lelki terhek, feladatok, amin átmegyünk, megtapasztalunk.

Mint elmondja, negatív vélemények, hangok azok részéről érkeznek, akik vagy a válásuk elején vannak, vagy nem hiszik el, hogy ha dolgoznak, akkor lehet jobb. – A „Neked könnyű mert, …” kezdetű vélemények ezek. Aki nagyon negatív, annak nem is lehet segíteni. Segíteni csak annak lehet, aki maga is akar változást – szögezi le.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.