- hirdetés -

Az Ady Endre utcai régi épületből a szakrendelő 2. emeletére költözött a tüdőgondozó. A műszerpark is jelentősen fejlődött: a régi előhívásos technikát leváltotta a digitális képalkotás, ami gyorsabb és pontosabb diagnózist tesz lehetővé.

Tüdőgondozó. Ha ezt a szót meghallja egy orosházi vagy környékbeli, azonnal az Ady Endre utcai épület ugrik be neki. De ez már nem helytálló, hiszen egy ideje az Orosházi Kórház rendelőintézetében fogadják a légzőszervi betegeket.

A szakrendelő 2. emeletén, a lépcső mögött, a liftek melletti folyosón található a tüdőgondozó. A helyszín új, de a betegeknek mindent úgy kell csinálni, mint eddig.

Továbbra is előre be kell jelentkezni vizsgálatra a +36 68 411 166-os telefonszámon a 616-os melléken, ahol a beteg megkapja az időpontot. Hétköznap 8-13 óra között mehetnek vizsgálatra, ezt követően a foglalkozás egészségügyi légzésfunkciók és a mellkas szűrő vizsgálatok elvégzése és azok kiértékelése folyik 15 óráig.

– Az időpontra érkező betegek mellett a háziorvosok is nap mint nap küldenek hozzánk sürgősségi eseteket, az ő vizsgálatuk is folyamatos. Naponta átlagban 50-60 beteg fordul meg a tüdőgondozóban – mondta lapunknak dr. Vecsey Erika gondozóvezető főorvos.

Fotó: Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor

A hagyományos tüdőröntgen mellett egy másik helyiségben végzik a légzésvizsgálatot, de a szezonon kívül – ősszel és télen – szintén itt vizsgálják az allergiás betegeket is. Állandó napi munkában egy orvos és hat nővér dolgozik. Közülük ketten légzésfunkciós, ketten röntgenes szaknővérek, mellettük két adminisztrátor tevékenykedik. Hetente egyszer érkezik még egy orvos, aki 4 órában vizsgálja a betegeket.

Gyorsabb és pontosabb az új műszer

A költözéssel együtt járt a modernizáció is, egy nagyon régi röntgen berendezést cseréltek le egy új digitálisra.
– A digitális technika nagyban megkönnyíti a munkát. Lényegesen gyorsabb az adatfeldolgozás, hiszen kiesik az előhívás hosszú folyamata. A felvétel elkészítése után szinte azonnal itt van nálam a kép a számítógépes rendszerben, ami sokkal részletgazdagabb, már kisebb elváltozásokat is észre lehet venni, így pontosabb diagnózist lehet felállítani – ismertette dr. Vecsey Erika.

dr. Vecsey Erika főorvos naponta legalább 50-60 beteg leleteit nézi át (Fotó: Rosta Tibor)
dr. Vecsey Erika főorvos naponta legalább 50-60 beteg leleteit nézi át (Fotó: Rosta Tibor)

A tavaszi-nyári időszakban az asztma és az allergiás megbetegedések a legjellemzőbbek, de magas a dohányzás által okozott, a gyulladásos és a daganatos tüdőbetegségekkel hozzájuk fordulók száma is.

Nem kötelező, de ajánlott

2014 január elsejétől megszűnt a kötelező tüdőszűrés Magyarországon. Csak azoknál maradt érvényben, akik a rizikó csoportba tartoznak. A 40 év felettieknek évente egy alkalommal ingyenes a tüdőszűrő vizsgálat, azonban a vizsgálat már nem kötelező, behívót sem küldenek, a jelentkezés önkéntes. Viszont 2014-től is kötelező évente egy alkalommal a tüdőszűrés a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott körnek: így például a hajléktalanoknak, rendőrségi fogdák és őrzött szállások dolgozóinak, utcai szociális munkát végzőknek. Szintén nem kell fizetniük a szakiskolák tanulóinak a tüdőszűrő vizsgálatért.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.