- hirdetés -

Az Orosháza és Térsége Gazdakör minden évben gépszemléket tart. Erre azért van szükség, hogy a gazdák meggyőződjenek arról, hogy mezőgazdasági gépeiken minden megfelel az előírásoknak. Idén három helyszínen ellenőrizték azt a több mint 70 traktort, kombájnt és egyéb munkagépet, melyekkel az aratási munkálatokat végzik majd.

Befejeződött az Orosháza és Térsége Gazdakör által szervezett három napon át tartó gépszemle-sorozat. Ennek lényege, hogy a helyi gazdák mezőgazdasági gépeit leellenőrizzék és meggyőződjenek, hogy minden megfelel a tűzvédelmi előírásoknak azon a 70 traktoron, kombájnon és egyéb munkagépen, melyekkel az aratási munkálatokat végzik el.

– Minden évben igyekszünk felhívni a gazdák figyelmét azokra a veszélyekre, melyek előfordulhatnak a betakarítási munkálatok során. Ebben az időszakban egyébként is magas a külső hőmérséklet, a gépek is felhevülnek, ezért könnyen tűz keletkezhet a tarlón aratás közben – fogalmazott Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke.

A gépszemléken, az ellenőrzést egybekötötték egy tűzvédelmi oktatással is, hogy ne csak az eszközök álljanak készen, de a gépkezelők is tisztában legyenek a veszélyforrásokkal, illetve azzal, hogy mit kell tenni, ha megtörténik a baj.

– Jellemzően a tűz mindig elektromos hiba vagy energiaátalakulás révén keletkezik, ezért az aratási munkálatok során a tűz elektromos műszaki hibából vagy a forgó és mozgó alkatrészek súrlódásából, csapágy melegedésből adódhat. A gépszemléken ezeket az alkatrészeket ellenőrizzük, hogy minden megfelelően működjön a gépeken – fogalmazott Csongrádi Pál, tűzvédelmi tanácsadó.

A szervezők reményei szerint az alapos felkészülés és ellenőrzés segítheti, hogy az előző évekhez hasonlóan idén se legyen tűzeset az aratási időszakban, mely óriási igénybevételt jelent a gazdáknak és gépeiknek egyaránt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.