Önkormányzatok szerepe a vállalkozásfejlesztésben

Három település – köztük Orosháza – már csatlakozott a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (BMVA) alapjához, amivel az adott település vállalkozásainak hiteleihez nyújtanak kamattámogatást. Minderről a megyeházán kaptak tájékoztatást a sajtó képviselői.

A Vállalkozásfejlesztési Alapítvány már 22 éve foglalkozik mikrohitelek kihelyezésével, amely kezdő és működő vállalkozásoknak ad lehetőséget beruházásaik megvalósításához, kamata mindössze 4,9%. 2015. év végén merült fel ötletként, hogy a BMVA és a települési önkormányzatok összefogásával kedvező kamatozású hiteleket lehetne kiajánlani békés megyei kezdő-, kis- és középvállalkozásoknak – adta hírül a megyei önkormányzat sajtóosztálya.

– Megkerestük valamennyi Békés megyei önkormányzatot, kívánnak-e élni a lehetőséggel, szeretnék-e ilyen módon támogatni a településükön vállalkozni szándékozókat, vállalkozásukat fejlesztőket. Három önkormányzat döntött eddig úgy, hogy segítené a helyi vállalkozásokat, ezek: Újkígyós, Szeghalom és Orosháza. A jelen összefogás lényege, hogy a települési önkormányzatok egy bizonyos keretösszeget biztosítanak az Alapítvány által kezelt alapba, amelyből kizárólag csak az adott településen fejlesztést létrehozó vállalkozások hiteleihez nyújthat kamattámogatást – tudatta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

A megyei önkormányzat indította a kezdeményezést (Fotó: Zentai Péter/Békés Megyei Önkormányzat)

A megyei önkormányzat indította a kezdeményezést (Fotó: Zentai Péter/Békés Megyei Önkormányzat)

 

A kamattámogatás mértéke 1,4% és 3% között lehet, a támogatásban részesülő vállalkozó így akár 1,9%-os kamatra is vehet fel hitelt.

– A kamattámogatás mértékének meghatározására három konstrukció készült. Alap esetben 1,4 %-os kamattámogatásról beszélünk, ekkor a kritérium csak az, hogy az adott településen kell megvalósulnia a beruházásnak. Ha helyi vállalkozótól történik a beszerzés, akkor 2% a kamattámogatás. 3%-os kamattámogatás pedig akkor igényelhető, ha a beruházni kívánó vállalkozás 6 hónapnál nem régebben alakult vagy 35 év alatti a többségi tulajdonosa és csak úgy mint, a 2%-os kamattámogatás esetén itt is egy helyi vállalkozótól történik a beszerzés – mondta Szász Zsolt, a BMVA ügyvezető igazgatója.

A települések jó kezdeményezésnek tartják a BMVA támogatott kamatozású hitelkonstrukcióját. Fontosnak tartják, hogy vállalkozásaikat lehetőségeikhez mérten támogassák, ezzel munkahelyeket őrizzenek meg vagy új munkahelyeket teremtsenek.

– A februári ülésen egyhangúan döntöttünk a csatlakozásról. Településünk agrár jellegű, de szeretnénk, ha a szolgáltatások és az ipar területén vállalkozók is erősödnének. Ugyanakkor az is fontos, hogy a fiatalokat helyben tartsuk, itt biztosítsunk számukra munkahelyet, megélhetést – tájékoztatta a résztvevőket Bozó József, Újkígyós alpolgármestere.

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere fontosnak tartja a kezdeményezést (Fotó: Zentai Péter/Békés Megyei Önkormányzat)

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere fontosnak tartja a kezdeményezést (Fotó: Zentai Péter/Békés Megyei Önkormányzat)

– Minden településnek fontos feladata a fiatalok megtartása, a munkahelyteremtés. Örültünk a lehetőségnek, amellyel a helyben vállalkozást ösztönözzük, ehhez adunk segítséget. Kötelességünk a vállalkozások támogatása, amihez kiváló lehetőség a kamattámogatott hitel biztosítása – közölte Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere.

– Önkormányzatunk teljes létszámban támogatta a csatlakozást, komoly lehetőséget látunk a programban. Segítségével támogatni tudjuk a vállalkozásokat, a foglalkoztatásban előre tudunk lépni, és a munkanélküliségen is enyhíteni tudunk – mondta Bartis Márton szeghalmi képviselő, pénzügyi bizottsági elnök.

A kamattámogatási alaphoz továbbra is lehet csatlakozni, a BMVA várja a településeket. Az összejövetel célja az volt, hogy felhívják a települések és a vállalkozások figyelmét a lehetőségre, ami minden megyei város, község előtt nyitva áll.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás