- hirdetés -

A művészeti iskola csellótanára, Ondrik Zsuzsanna immár 6 éve vezeti a tanárokkal is kiegészülő vonószenekart, ezen a héten hangversennyel zárták a tanévet. A közös muzsikálás hangsúlyozottan megvalósítja a tanárnő azon szándékát, hogy neveljen a zenével.

Ondrik Zsuzsanna vagány, dinamikus, ugyanakkor mélyérzésű, igényes pedagógus és zenész. A szó nemes értelmében liberális elvek határozzák meg kapcsolatát tanítványaival. Úgy fogalmaz, tudja, hogy csak akkor lehet sikeres, ha diákjai nyelvén beszél. Fiatalkori zenei élmények határozták meg pályáját, és igyekszik hasonló élményekhez juttatni növendékeit. Büszke arra, hogy több tanítványa is elvégezte a Zeneakadémiát, vagy lett zenepedagógus. De sokan hasznosították tudásukat zenészként a világ több pontján.
– Az embernek mindenét elvehetik, a tudását nem – hangsúlyozza – ehhez a tanár egy mankó. Amit lehet, meg kell tőle tanulni, de nem feltétel nélkül elfogadni. Arra biztatom a diáikjaimat, hogy tanuljanak az építő kritikából, de gondolkodjanak!

A diákok nyelvén kell beszélni - vallja Ondrik Zsuzsanna (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A diákok nyelvén kell beszélni – vallja Ondrik Zsuzsanna (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Úgy érzi, a gyermekek révén (is) megőrizte gyermeki énjét, tud örülni, lelkesedni. Szegeden él, de Orosházán tanít immár 16. éve. Tanított a békéscsabai zenei szakközépiskolában is.

Harmadik generációs tanár. Szülei révén (Dinnyés István címzetes zeneiskolai igazgató és Dinnyésné Katika néni zenepedagógus) belenőtt a zenébe. A régi értékekben hisz, ezt is a családból hozta. Több zenekarban is játszik: a szegedi, a békéscsabai szimfonikusok is hívják.
– Ma már tudom, a tanítás az én utam. Amit zeneiskolai csellótanárként elérhettem, azt elértem: versenyt nyertem, növendékeimmel szerepeltem. Közösséget építek a tanítványaimból, amiben a szülők is segítenek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.