- hirdetés -

Az elmúlt napok esőzéseinek hatására kevesebb a pollen a levegőben, mint az előző héten – derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet legfrissebb jelentéséből. Ezzel együtt vannak olyan növények, amelyek továbbra is nagy kedvvel szórják virágporukat.

Az elkövetkező napokban továbbra is elsősorban a pázsitfűfélék és a fenyőfélék pollenkoncentrációja érheti el a tüneteket okozó közepes, illetve magas szintet. A nyír, a kőris, az eperfafélék és a tölgy virágporának mennyisége jellemzően az alacsony tartományban alakul. Minimális koncentrációban még jelen lehet a bükk és a dió pollenje is. A nyári gyomok közül az útifű és a lórom virágporából jellemzően továbbra is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben.

A kültéri allergén gombák mennyisége leginkább alacsony, bár helyenként elérheti a közepes, sőt a magas szintet is- írja az OKI.

Jól látszik, hogy szinte az egész országban magas a pollenkoncentráció (Forrás: Időkép)
Jól látszik, hogy szinte az egész országban magas a pollenkoncentráció (Forrás: Időkép)

Az Időkép pollentérképe arról tájékoztat, hogy mely pollen értéke a legmagasabb – így egyből kiderül, hogy a pázsitfűfélék vagy a nyír okozzák a tüsszögést, orrfolyást, azaz a náthás tüneteket.

Eszerint Békéscsaba környékén a kőris, a fenyőfafélék, a lórom és a gomba pollenjei jelenleg nem vagy alig okoznak gondot, a platán és a tölgy közepes intenzitással van jelen, tehát érzékenyeknek lehetnek tünetei tőlük. A nyír pollenkoncentrációja még mindig magas, a pázsitfűféléké pedig nagyon magas, ami azt is jelenti, hogy minden allergiás érzi a jelenlétüket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.