- hirdetés -

Az orosházi születésű közgazdász jelenleg értékesítési vezetőként dolgozik egy kereskedelmi láncnál, ahol 32 áruház mintegy 2300 dolgozójának munkáját koordinálja a saját területén, emellett felelősségi körébe tartozik az ország vevőforgalma is. Mindezt zökkenőmentesen végzi, hiszen pályafutása során nem először irányít több ezer embert. Nagyjából 10 évet dolgozott nemzetközi környezetben, ahol nagy hasznát vette annak is, hogy angolul, németül, franciául, olaszul és oroszul is kiválóan kommunikál. Szalay Zsolt, értékesítési és marketing szakember, férj és két gyermekes családapa kapta a stafétát.

Staféta című sorozatunkban olyan orosháziakat mutatunk be, akik érdekes foglalkozást választottak, kimagasló eredményeket értek el. Az interjúalany minden esetben átadja valakinek a stafétát. Ezúttal az Európai Bizottság Éghajlat-Politika Főigazgatóságán jogászként dolgozó Faludi Rolandtól egykori iskolatársa, Szalay Zsolt, a Spar Magyarország Kft. értékesítésért felelős vezetője kapta.

Szalay Zsolt elmondása szerint állandó pörgésben, folyamatos nyomás alatt dolgozik. Naponta akár száz e-mailt kap és havonta 5000 km-t tesz meg autóval. Igen fontos számára, hogy minél több időt töltsön az áruházakban azért, hogy közelebbről is megismerje a vásárlói igényeket, valamint az áruházakban zajló mechanizmusokat is. Munkája során ezért nemcsak az irodában dolgozik, hanem olykor beáll például a csemegepultba és a kasszához is.

A csapatmunka rendkívül fontos ahhoz, hogy jól menjenek a dolgok
A csapatmunka rendkívül fontos ahhoz, hogy jól menjenek a dolgok

Éppen ezért leggyakrabban a belföldi áruházak között ingázik, de olykor Ausztriába és Olaszországba is ki kell utaznia. Általában 10-12 órát dolgozik, azonban előfordult már, hogy munkája napi szinten ennél is többet igényelt.
– Olykor nehéz kiszakadni ebből a mókuskerékből. Nincs kiszállás és nincs megállás. Számomra ezért az egyik legfontosabb dolog a hatékony időbeosztás, így azt nehezen tolerálom, ha valaki késik egy megbeszélésről, vagy ha megvárakoztatnak, egyszóval ellopják az időmet, mert azt soha nem adja vissza senki. Persze én is úgy cselekszem, hogy én se vesztegessem senki idejét. Igyekszem azt adni a másiknak, amit én is elvárok tőle – hangsúlyozta a vezető, aki mostani munkahelyén 2014-ben kezdett el értékesítési vezetőként dolgozni. – Ez egyrészt egy irodában zajló ütős csapatmunkát jelent, másrészt pedig a 32 magyarországi áruházban tevékenykedő kb. 2300 ember munkájának teljes körű irányítását is – összegezte röviden, hogy mi a feladata. De hogyan jutott el idáig?

A siker felé vezető útról

Általános-, és középiskolai tanulmányait Orosházán folytatta, ahol a gimnáziumi évei alatt nemcsak oroszt, hanem angolt, németet és franciát is tanult. Az egykori Táncsicsos diák 1990-ben Budapestre költözött, ugyanis felvételt nyert a mai Corvinus Egyetemre.
– Egyetemi éveim alatt két ösztöndíjat is elnyertem, így egy tanévig a franciaországi Strasbourgban éltem, egy másik évet pedig Svájcban töltöttem szakmai gyakorlaton – mondta el Szalay Zsolt.

Miután 1997-ben hazajött, itthon állt munkába. Marketingesként két évig a L’Oréalnál volt mint területi képviselő, majd négy évet a Porsche Hungaria marketing és értékesítési osztályán dolgozott, majdnem egy évet pedig a Michelinnél.

– Ezután a MOL-nál folytattam a pályafutásomat. Itt 3 évig marketing igazgatóként láttam el a feladataimat. Majd 2006-ban bíztak meg azzal, hogy vegyem át a romániai leányvállalat működtetését. Életem egyik legjobb döntése volt, hogy akkor elvállaltam ezt a komoly megbízatást, amellyel egy 2500 alkalmazottal, 130 benzinkúttal rendelkező, 600 millió eurós forgalmú cég első számú embere lettem – hangsúlyozta.

2006 januárjában feleségével és két lányával együtt ment ki Bukarestbe, ahol az volt a feladata, hogy egybeolvassza az ottani Shell Romániát a Mol Romániával. Négy évig tartó kiküldetése során számos töltőállomás kiépítésében vett részt a telekvásárlásoktól egészen az ünnepélyes átadásokig.
– Ha belegondolok, ez idő alatt nagyon sok minden történt velem, velünk. Számos embert ismertünk meg, rengeteg különféle szituációt éltünk át. Beköltöztünk egy új ország új közegébe, ahol gyakorlatilag minden másként működött és teljesen más kultúrájú szokások határozzák meg az emberek viselkedését, magatartását. Az első év nagyon nehéz volt, de azután belerázódtunk, szerettünk kint lakni. A gyerekek itt jártak óvodába, feleségem pedig csinált egy magyar klubot, ami jól működött – idézte vissza emlékeit Zsolt.

Románia és Olaszország után újra itthon

Romániai megbízatását egy olaszországi leányvállalat vezetése követte, így családjával újabb négy évet töltött külföldön. Elmondása szerint ezt is örömmel vállalta el, feladatait már úgymond rutinos versenyzőként oldotta meg. Családjával ekkor Veronában élt.
– A gyerekek itt jártak oviba és suliba is, így megtanultak angolul és olaszul is. Büszke vagyok arra, – ellentétben sok emberrel, aki velem együtt hasonló tempóban ég – hogy van mögöttem egy olyan társ, illetve család, akiknek tagja mindezt végigcsinálták velem. Ez egy óriási érték, egy hatalmas ajándék számomra az élettől – hangsúlyozta.

Nem ritka, hogy a megszokott napi 10-12 óránál is többet dolgozik
Nem ritka, hogy a megszokott napi 10-12 óránál is többet dolgozik

Olaszországból négy év után tért ismét haza, mert a Mol magyarországi benzinkút hálózatának a vezetésével bízták meg.
– Ez a cég úgymond korona ékköve, hiszen több mint 300 benzinkút van hazánkban, így itt is több ezer ember munkáját kellett irányítanom és ezúttal hosszas gondolkodás után éltem egy újabb lehetőséggel, és folytattam a pályámat a Spar Magyarország Kft.-nél értékesítési vezetőként.

Hatékony időbeosztásának köszönhetően a rengeteg munka mellett jut ideje arra is, hogy odafigyeljen az egészségére, hiszen hetente 3-4 alkalommal sportol. Arra szintén nagyon odafigyel, hogy minél többször lehessen együtt a családjával.
– A jövőt illetően célom, hogy mindazt, amit eddig csináltam, folytatni tudjam, legyen szó akár a magánéletemről, akár a pályafutásomról. Fontos számomra, hogy eredményeket érjek el és mindebben örömömet leljem – mondta mosolyogva Szalay Zsolt, aki barátjának, Albert Attilának, a Turkish Airlines egyik pilótájának adta át a stafétát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.