- hirdetés -

Fél évezred: a reformáció ennyi idő óta ad újabb és újabb inspirációkat, értékeket a világnak. Csak egyetlen, de nagyon értékes részt kaphatunk ebből május 22-én: Mendelssohn zenéje szól az evangélikus templomban.

Május 22-én vasárnap délután 5 órakor zenés alkalom keretében Mendelssohn kamaramuzsika hangzik majd az evangélikus templomban. A hangverseny egy megyén belüli koncertsorozat része, Gyula és Békéscsaba után lesz hallható nálunk, az apropóját pedig a reformáció közelgő 500 éves jubileuma adja.

A Reformációi Emlékbizottság pályázati támogatásával olyan, az ország egész területén megvalósuló rendezvények sorában rendezik az eseményt, amelyek mindegyike a reformáció szellemi, kulturális örökségére hívja fel a figyelmet. Az Alföld Quartet az ünnepi 2017-es évre készülve olyan szerző művét tűzte műsorára, akinek munkássága ezer szállal kötődik az evangélikus egyházhoz.

Az Alföld Quartet tagjai: Molnár János (brácsa) Hoffmann Ágnes (hegedű) Szomorné Budai Mariann (hegedű) Szomor István (cselló)
Az Alföld Quartet tagjai: Molnár János (brácsa) Hoffmann Ágnes (hegedű) Szomorné Budai Mariann (hegedű) Szomor István (cselló)

Mendelssohn egyházi zenéje a lutheránus népénekben, istentiszteleti életben gyökerezik. Azzal pedig, hogy a XVIII. században teljesen feledésbe merült evangélikus zeneszerző-óriást, Johann Sebastian Bachot újra felfedezte, műveit előadta, az egész világnak adta vissza a bachi életművet. Méltán lett tehát ő az a szerző, akinek romantikus kamarazenéje a közelgő jubileummal összekapcsol előadóművészt és közönséget egyaránt.

Mindenkit szeretettel várnak az evangélikus templomba május 22-én délután öt órára az Alföld Quartet Mendelssohn-estjére.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.