- hirdetés -

A negyedikről az elsőre költöztek, és januártól új osztályvezető főorvos, dr. Alzubi Ali vezeti az Orosházi Kórház sebészeti osztályát. Az orvoshiány már a múlté, és további fejlesztésekben is gondolkodik.

Állandóan mosolyog, mindenkihez van egy kedves szava, és a legsúlyosabb betegeit is türelemmel gyógyítja, biztatja. Ő dr. Alzubi Ali, az Orosházi Kórház sebészeti osztályának főorvosa.

A megbeszélt időpontban érünk a kórházba, de a nővérek jelzik, a főorvosra várni kell, éppen egy beteggel közli a jó hírt, hogy az eredményei biztatóak. Amíg várunk, operatőr és fotós kollégáimmal a folyosó falain található képeket nézegetjük. Ali doktor pár perc múlva kilép az orvosi szoba ajtaján, és meglátva minket rögtön magyarázni kezd: ezek nem sokáig lesznek már ott, sokkal jobb tervei vannak. Egy fotós barátja felajánlott sok képet, vidám, természetet ábrázoló képek lesznek hamarosan a régi, kifakult fotók helyén.

Minél többet kihozni a lehetőségekből

– Sokaknak apróságnak tűnik, viszont ez is nagyon fontos. A betegek egy része sok napot tölt el nálunk, nem mindegy milyen környezetben gyógyulnak. Ne a csupasz falat és a régi képeket nézzék, hanem üde, lelket melengető látvány fogadja őket. Ez is része annak a megújulásnak, amit elterveztem – mondja.

dr. Alzubi Ali 2003-ban a Pécsi Orvostudományi Egyetemen végzett, ezt követően három évig a körmendi kórházban dolgozott alorvosként. 2006-ban került az Orosházi Kórházba, és azóta itt gyógyít. 2009-ben a Semmelweis Egyetemen szerezte a sebészeti szakvizsgát, majd három évvel később az Országos Onkológiai Intézetben szakvizsgázott klinikai onkológiából. Orosházán sebészként és onkológusként gyógyította a helyi és a környékbeli betegeket, január 28-a óta pedig ő vezeti az Orosházi Kórház sebészeti osztályát.

dr. Alzubi Ali szereti a kihívásokat (Fotó: Rosta Tibor)
dr. Alzubi Ali szereti a kihívásokat (Fotó: Rosta Tibor)

– Senki előtt nem titok, hogy a magyar egészségügy helyzete finoman szólva sem túl jó. De ebben a nehéz helyzetben is meg kell tennünk mindent, hogy a betegek meggyógyuljanak. Ezért nem keseregni kell, hanem dolgozni, a lehető legtöbbet, vagy egy picit annál is többet kihozni a lehetőségekből. Nekem szakmai előrelépés és óriási kihívás ez a poszt. Szeretem a kihívásokat, hiszen vallom, a problémák azért vannak, hogy megoldjuk őket. Ezért is pályáztam meg az osztályvezetői állást, hiszen bízom abban, hogy napról napra jobban tudjuk kiszolgálni az orosházi embereket – fogalmaz a főorvos.

Az eltelt három hónapban több dolog változott a sebészeten. A járóbeteg ellátás az eddigi megszokott módon, a kórház földszintjén működik, a 26 ágyas fekvőbeteg osztály azonban a negyedik emeletről leköltözött az első emelet nyugati és északi szárnyára. A nyugati szárnyon 21 ágy, míg az északin 5 ágy van.

Az osztályon kevés a nővér és az ápoló, de a nemrégiben bevezetett mátrix rendszer ezen valamennyire segít. Az orvoslétszám viszont újra megfelelő.

– Érkezett hozzánk a Szegedi Tudományegyetemről két főorvos, van egy adjunktusunk és egy szakorvosunk, emellett nálunk dolgozik két rezidens is. Ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy stabilabb, gördülékenyebb és hatékonyabb a betegellátás a sebészeten – ismertette dr. Alzubi Ali. Kiemelte, az osztály eszközei és műszerei megfelelnek az elvárásoknak, bár hozzátette, ezen mindig lehet és kell is javítani. Ebben a kórházi alapítvány fog támogatást nyújtani a közeljövőben. Azt is megtudtuk, hogy a sebészeti osztályon a sürgős műtétek mellett a sérv és epeműtétek a leggyakoribbak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.