- hirdetés -

A nagyobb gazdaságoknak 60, a kistermelőknek még ennél is alacsonyabb, akár 50 forintos árat kínál a nyers tej literjéért a feldolgozók egy része. Ez már annyira kevés, hogy az amúgy is padlón lévő termelőknek végleg beteheti a kaput. Legtöbben jelenleg a tartalékaikat élik fel.

Két éve még 120, néhány hete 70 és 80 forint között mozgott a tej felvásárlási ára, mostanra pedig tovább csökkent, miközben az önköltség eléri a 100 forintot. Így még a támogatásokkal együtt is jelentős veszteséget kénytelenek elviselni a termelők. A kormány ígért támogatást, de az várhatóan közel sem fedezi a kiesést.
– Ha minden ígéret valóra válik, akkor talán egy olyan hat forint körül lehet számítani majd literenként. Ez nem fogja megoldani a mi problémánkat, tehát jelen pillanatban még mindig közel 30 forint hiányzik átlagosan ahhoz, hogy legalább nullára kijöjjünk – mondta el Muntyán János, az Agro-M Zrt. szarvasmarha-tenyésztési ágazatának vezetője.

700 szarvasmarha, napi 18-20 ezer liter tejet ad az Agro-M-nél (Fotó: Rajki Judit)
700 szarvasmarha, napi 18-20 ezer liter tejet ad az Agro-M-nél (Fotó: Rajki Judit)

Egyelőre sok más gazdasághoz hasonlóan ők is a növénytermesztés eredményeiből finanszírozzák a hiányt, de csak amíg a tartalékok kitartanak. Az ágazatvezető szerint jó néhányan fontolgatják, hogy felszámolják a telepüket és az elkeseredettség mellett az elégedetlenség is egyre nagyobb.
– Azt szeretnénk, hogy ne támogatásokkal oldják meg ennek az ágazatnak a helyzetét, hanem valójában az volna az igazi, ha a megtermelt terméknek az árát fizetnék meg azoknak, akik ezzel foglalkoznak és, akik ebből élnek és, akik nem kevesen vannak ebben az országban – hangsúlyozta a szakember.

Apró eredmény, hogy a korábbi demonstrációjuk nyomán az egyik nagy, tejimporttal foglalkozó cégnél lefolytatott vizsgálatok számos hiányosságot tártak fel, így a társaság működési engedélyét bevonták. Az igazi siker azonban Muntyán János szerint az lenne, ha nem kínálnák dömpingáron az import tejet bizonyos áruházláncok.

– Ennek folyományaként jött az egyik legnagyobb magyarországi kereskedelmi láncot megcélozó következő megmozdulás néhány napja, ugyanis ez a lánc minden ígérete ellenére 65 százalékban import UHT tejet forgalmaz.

Az áresés egy éve, a tejkvóták eltörlése és az orosz embargó bevezetése óta tart az uniós piacon, érdemben mégsem csökkent a tejtermelés. A mára kialakult kíméletlen verseny lényegében arról szól, hogy a tőkeerősebb uniós tejpiaci szereplők feleslegeiktől akár veszteségeket termelő dömpingárakkal is igyekeznek megszabadulni, és megpróbálják kivárni, hogy a gyengébbek feladják a küzdelmet, mert így új piacokat nyerhetnek. Ennek a következménye az, hogy az uniós felesleg jelentős része ma a magyar piacon köt ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.