- hirdetés -

Európa és a világ számos országába exportálja termékeit a méhészeti eszközöket gyártó orosházi Königin – Trade Kft. A cég egy garázsból indult és a mai napig családi vállalkozásként működik, annak ellenére, hogy jelenleg több mint 40 embernek adnak munkát.

Az első pergetőt gépek nélkül, saját kezűleg rakta össze Ács Csaba üzemvezető és testvére. Előbbi a mai napig részt vesz minden termékük prototípusának gyártásában. Például azokéban is, amiket éppen ott jártunkkor pakoltak teherautóra és indítottak útnak Tenerifére. Mert mostantól oda is szállítanak, bár elég csekély alapterületű sziget lévén nagy piacot nem remélnek tőle. Ellentétben európai partnereiktől.
– Fő exportpartnerünk Románia, Németország, Olaszország és Szlovákia, de szállítunk például Norvégiába is – mondta el Ács Csaba üzemvezető, hozzátéve, hogy a tavalyi évben a teljes árbevételüknek megközelítőleg 45 százaléka származott exportból.

A pergetők számítanak a fő exportcikknek (Fotó: Rajki Judit)
A pergetők számítanak a fő exportcikknek (Fotó: Rajki Judit)

A vállalkozás tizenhárom éve kezdte a működést, jelenlegi telephelyüket két és fél éve vásárolták meg. A méhészettel kapcsolatos eszközök szinte teljes palettáját gyártják és forgalmazzák világszerte összesen tizennégy országban. Ács Csaba úgy véli, sikerük egyik titka, hogy évente 20-30 kiállításon vesznek részt. Legutóbb éppen egy olyan békéscsabai expón szerepeltek eredményesen, amelyen Békés megye 30 vállalata mutatta be exportképes termékeit. A kormányhivatal a rendezvénnyel megyénk exportképes kitűnő termékeire, kimagasló képességű szakembereinkre és innovatív kezdeményezéseire hívta fel a figyelmet.
– Emellett fontos a megfelelő szakembergárda is, a gyártó és összeszerelő üzemben jelenleg 43 lakatos dolgozik. Ők éves szinten mintegy ezer pergetőt gyártanak, ennek nagy részét éppen most, a szezonban, ilyenkor heti 70 a norma – részletezte az üzemvezető.

A létszám tavaly bővült 43-ra egy sikeres munkahelyteremtő pályázatnak köszönhetően. Csaknem 20 millió forintot nyertek, amiből a gépparkot fejlesztették és felvettek 9 lakatost.

Annak ellenére, hogy hasonló méretű méhészeti eszközöket gyártó vállalkozás Ács Csaba elmondása szerint Európában sem sok van, mégis a cég a bővítést tervezik. A telephellyel szomszédos telken újabb csarnokot szeretnének építeni a hamarosan beinduló tartálygyártás számára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.