- hirdetés -

Már a vezetékneve is sokatmondó Karácsonyi Beátának, hisz a karácsonyról az ajándékozás, az egymásra és a másokra odafigyelés jut egyből eszünkbe. Beát ismerve azonban tudjuk, mindazt, amit tesz, nem azért teszi, mert a neve kötelezi, hanem mert ilyen az alaptermészete – szeret adni.

Amikor Karácsonyi Beátát felhívtam, hogy ezen a héten a szerkesztőségünk őt választotta a Hét emberének – nem értette, hogy miért őt. Később, amikor már az életéről mesélt, elmondta, hogy miután közöltem vele a hírt, utána a lányáért ment, és amíg várt a kocsiban, sírt. Amikor meglátta a lánya, aggódva kérdezte tőle: mi történt? Bea elmesélte neki, ő lesz a Hét embere, mire ő azt felelte: „Annyira büszke vagyok rád anya!”

A cél egy alapítvány létrehozása

Bea annyira önzetlenül teszi azt, amit tesz, hogy nem is érzi, mennyire nagy dolgot visz véghez. A kétgyermekes – érdi születésű – anyuka nagyobbik lánya már önálló életet él Érden, a kisebbiket egyedül neveli, aki épp érettségire készül. Nevét sokan a Dobozba zárt szeretet kezdeményezéssel kapcsolják össze, amit öt évvel ezelőtt indított útjára, és tavaly a segítők jóvoltából már 600 gyermeket tudtak megajándékozni. Mint mesélte, a segíteni akarás az idők folyamán alakult ki nála, és legjobban akkor teljesedett ki, amikor majd 10 évvel ezelőtt Orosházára költözött. Imádja az állatokat, a gyerekeket, tiszteli az időseket.

– Jól ismertem Tóth Ágit – sajnos már nem lehet közöttük – ő indította el a városban a cipősdoboz akciót, valamint a kisebbik lányommal rendszeresen figyelemmel kísértük a különböző szervezetek karácsonyi adományozásait is – az így gyűjtött tapasztalatainkból „gyúrtunk” egy orosházi kezdeményezést, és indítottuk útjára lassan öt évvel ezelőtt a Dobozba zárt szeretet akciónkat. Kezdetben kicsiben kezdtük, meglepő volt számunkra is, hogy mennyien mellénk álltak, sok doboznyi ajándék érkezett. Aztán évről-évre egyre többen segítettek, és tavaly már mintegy 600 gyermeknek tudtuk szebbé varázsolni a karácsonyát – mesélte Bea, aki munkája révén is nagyon sok emberrel találkozik, és látja, mennyi embernek lenne még szüksége segítségre.

Karácsonyi Beáta hisz abban, hogy mindig van egy kapaszkodó (Fotó: Melega Krisztián)
Karácsonyi Beáta hisz abban, hogy mindig van egy kapaszkodó (Fotó: Melega Krisztián)

Az évek alatt nagyon sokan támogatták, biztatták, segítették, ezért tervei között szerepel egy alapítvány létrehozása „Együtt a gyermekekért” elnevezéssel. Cél, hogy minden orosházi rászoruló gyermeknek tudjanak segíteni, mert bizony vannak olyanok, akik „szégyellik” szegénységüket és ezért nem „mutatkoznak” – így nem jut el hozzájuk a segítő kéz. A tervek között szerepel egy saját adatbázis, ahol az egyesületekkel, szervezetekkel együttműködve minden rászoruló gyermek neve szerepelne – így koordináltabban jutnának el az adományok, akár év közben is, nemcsak karácsonykor.

– Örökre meghatározó lesz számomra az az élmény, amikor legelőször nyújtottuk át a gyerekeknek a dobozba zárt ajándékokat. Ahogy csillogott, mosolygott a szemük – azt sohasem fogom elfelejteni – mesélte.

Bea egyedülálló anyaként, tudja jól, minden segítség jól jön, ezért is örült legutóbb az Orosházi Rotary Club megkeresésének, hogy segítsen 500 doboz vitamint szétosztásában. – A kevéske pénzből élő nyugdíjasok a gyógyszereik kifizetése után már nem költenek vitaminokra, pedig nagy szükség volna rá. Ezért örültem nagyon, amikor adódott e lehetőség – emelte ki Bea. De nevéhez fűződik annak a családi délutánnak a szervezése is, amit a nyitott hátgerinccel született Zsófi megsegítéséért tartottak, mindemellett szervezte a kupakgyűjtést nemcsak neki, de egy miskolci kislánynak és egy érdi kisfiúnak is. Nagy öröm számára, hogy lányai is örökölték segítségnyújtó természetét.

– Az évek alatt azt tapasztaltam, hogy nehezen kérünk, és nehezen fogadunk el. Van bennünk egyfajta büszkeség – akár magamra tekintve is –, viszont nagyon jól tud esni, ha kapunk. Nemcsak a kapott dolog miatt, hanem az az érzés, hogy valaki gondolt ránk, eszébe jutottunk, törődött velünk – emelte ki Bea, aki egyébként hobbijával is csak ad – méghozzá látványt, jóérzést, hisz rendszeresen készít asztal- és ajtódíszeket, különböző kompozíciókat és adventi koszorúkat.

Ha az igennek örülünk, a nemet is el kell fogadnunk

– Szeretem azt az aprólékosságot, kreativitást, amit ez az elfoglaltság ad. Amikor csinálom, fáradhatatlan vagyok, teljesen megfeledkezem az időről – jó tesz a lelkemnek, és jóleső, amikor azoknak, akiknek készül, nagy örömet okozok – emelte ki Bea.

Bea pozitív szemlélete sok mindenen átlendítette. Olykor bosszantja az, amikor egyesek telhetetlenek. Előfordult már vele, hogy segített valakin, és köszönöm helyett azt kapta: nem elég, kérek még. Olykor az is bántja, hogy vannak akik, annak ellenére, hogy kell, vagy nem kell neki az adományként felajánlott dolog – elviszi, mert azt mondja, ingyen van – aztán örök időkre valahol a fiók vagy kamra mélyén lapul felhasználatlanul, pedig más lehet, hasznosítani tudta volna. – Mindig törekedtem a személyes átadásra, és arra, hogy nyomon követhessék, láthassák az adományozók, hogy jó helyre került, amit adtak. Nekem is fontos a visszaigazolás, és az emberek többsége is így van ezzel – emelte ki Bea, aki hisz abban, hogy életünk folyamán nem próbálni kell, hanem tenni dolgokért.

– Mindig van egy kapaszkodó – a gyerekeink mosolya, az hogy ma is itt vagyunk – ez sok mindenen átlendíthet minket. Ha bajban vagyunk, akkor pedig ne szégyelljünk segítséget kérni, és ha az igennek örülünk, a nemet is el kell fogadnunk, csak azt mondják meg nekünk mellébeszélés nélkül  – emelte ki Bea.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.