- hirdetés -

A retró, üveges tejfogyasztás kultúráját hozza vissza a Cserpes Sajtműhely laktózmentes termékeivel, melyeket a hagyományoknak megfelelően az orosházi öblösüveggyárat is működtető O-I üvegeibe palackoznak.

Az új termékekkel a Cserpes Sajtműhely célja, hogy a modern, egészséges étrendbe minél többen illesszék be a hagyományos tejfogyasztást.
– Retro, üvegbe töltött termékeinkkel újra életre hívunk egy olyan világot, amelyre a fiatalabbak már nem, de az idősebb korosztály jól emlékszik. Ahol a tejfogyasztás kultúrája az egészséges és teljes hétköznapok elengedhetetlen része volt – mondta Cserpes István, a Cserpes Sajtműhely tulajdonosa.

A 19. század végén készült el az első tejesüveg, amelynek még a 20. században is nagy hagyományai voltak, hiszen amellett hogy egészséges, az üveg a legkörnyezetbarátabb csomagolóanyag mely újra és újra felhasználható. A tradíciók újrateremtésére, a Cserpes Sajtműhely az orosházi öblösüveggyárat is üzemeltető O-I üvegeibe tölti új termékeit, amelyek természetesen újra felhasználhatók lesznek.

Ősztől az orosházi gyárban készül az új tejesüveg (Fotó: Rosta Tibor)
Ősztől az orosházi gyárban készül az új tejesüveg (Fotó: Rosta Tibor)

– Régi álmom látom most megvalósulni azzal, hogy a tradicionális tejtermékek ismételten üvegben kerülnek a boltok polcaira a Cserpes Sajtműhely új termékei által – mondta Gyenge Éva, az O-I kereskedelmi és kommunikációs vezetője. – A tejesüvegeket jelenleg az O-I csehországi gyárában készítik, de már megkezdődtek az előkészületek arra, hogy az orosházi gyárban legyen a termelés, így ősztől várhatóan már nálunk gyártják a retro tejesüvegeket – fogalmazott.

Az üvegek újrafelhasználása nem csupán a keletkezett hulladék visszagyűjtése miatt fontos, hanem azért is, mert az üvegcserép olvadáspontja alacsonyabb, mint a sima üvegkeveréké, így az újrahasznosítással jelentős mértékű energia takarítható meg. Az orosházi öblösüveggyárban jelenleg a gyártás 38%-a történik újrahasznosított üvegcserép felhasználásával.
– Az üveg csupa olyan alapanyagból készül, mint a homok, a mészkő és a szódapor, melyek a természetben szabadon megtalálhatóak. Remélem, hogy az egészség iránt elkötelezett fogyasztók a környezet iránt is elkötelezettek, így segítenek majd a környezettudatosság növelésében, azáltal, hogy az üres csomagolóanyagot visszajuttatják akár a Cserpes Tejivókba, akár szelektív hulladékgyűjtő helyekre – tette hozzá Gyenge Éva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.