- hirdetés -

Magyarországon a daganatos eredetű elhalálozások leggyakoribb oka a tüdőrák. Az április 10-ei nemzeti rákellenes nap apropóján ezért dr. Vecsey Erika tüdőgyógyász főorvost kérdeztük arról, mit tehetünk a megelőzés érdekében.


A tüdőrákra elsősorban a tartósan jelenlévő, száraz köhögés, dohányosoknál pedig a köhögés jellegének megváltozása hívhatja fel a figyelmet. A tüdőrák gyakori tünete még a véres köpet is, amellyel ajánlott azonnal orvoshoz fordulni. Az elhúzódó és a többedszerre is ugyanott visszatérő tüdőgyulladás ugyancsak figyelmeztető jel lehet – olvasható a daganatok.hu-n, ahol a rák számos más típusáról is tájékozódhat.

– Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat. Évente 10 ezer feletti az új tüdőtumoros megbetegedések száma és 8 ezer beteg hal meg a tumor következtében. A tüdőrákos megbetegedések 90 százalékáért a dohányzás tehető felelőssé.

Nemcsak az aktív dohányzás, de a passzív dohányzás is fokozza a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Ezért fontos nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre

– nyilatkozta az OrosCafénak Dr. Vecsey Erika tüdőgyógyász főorvos.

A doktornő szerint a tüdőrák kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenthetjük, ha megfogadjuk az alábbiakat:

1.) Ne dohányozzunk! Ez ugyanis akár 15-szörösére növelheti a daganatos megbetegedések kialakulását.

2.) Évi rendszerességgel vegyünk részt tüdőszűrésen, mivel az időben felismert megbetegedések nagyobb eséllyel kezelhetőek. (Orosházán 2015-ben összesen 6510-en, azaz a lakosság több mint 22%-a vett részt tüdőszűrő vizsgálaton – A szerk.)

3.) Kerüljük a tömény, égetett szeszes italokat, ami szintén hajlamosít a tüdőrákra.

4.) Tartsuk be a munkavédelmi előírásokat, védekezzünk hatékonyan, hiszen a  levegőszennyezettség, számos kémiai anyag, az azbeszt, az arzén, a radioaktív sugárzás növelik a kockázatot.

5.) Táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, melyek vitaminokban és antioxidánsokban gazdagok.

6.) Életvitelünk során ügyeljünk arra, hogy rendszeresen mozogjunk!

A tüdőrákról további tudnivalókat találsz, ha például ide kattintasz, ha pedig a Magyar Rák Liga által kezdeményezett nemzeti rákellenes nappal kapcsolatban szeretnél bővebb információkat olvasni, kattints ide.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.